502
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában
Szilvási Krisztián ajánlata

su-la-ce-reggeli-beszelgetesek-lin-csi-apat-kolostoraban

„Ha az eszetek helyén van, csakis magatokon dolgoztok ezután.” „Magatok vagytok, nincs semmi más!” Mindkét figyelmeztetés azt jelenti, jó, ha tudja az ember, rajta múlik minden. Ennek tudatában kell megformálnunk magunkat, kialakítani viszonyunkat a világgal. A helyesen, jól megítélt viszonyokra épül azután az életünk. És annál jobb, minél gyakrabban gondolunk erre. Az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikere volt Sári László Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában című kötete.

Lin-csi apát a kínai buddhizmus legeredetibb gondolkodója, máig legnépszerűbb mestere. „Ha nem állt volna buddhista szerzetesnek, bizonyára hadvezér lett volna belőle” – állították róla életrajzírói. Nem tudjuk pontosan, mikor született, de azt tudjuk, hogy mielőtt a 867-es esztendő februárjának egyik napján, már idős korában „a végső nyugalomba” távozott, mind a tíz égtáj felé legyintett egyet-egyet, és kényelmesen megigazította magán szerzetesi öltözetét. Rá jellemző, kifejező búcsú volt ez. Fanyar, de könnyed és méltóságteljes. Mint amilyenek reggeli beszélgetései szerzeteseivel Huo-to folyó parti kolostorában. Meghökkentő kérdésfelvetések és válaszok, könnyed, de hibátlan bölcseleti rendszert alkotó következtetések, állítások jellemzik Lin-csi beszélgetéseit, melyek mindig a lényegről folynak, a létezés és a boldogulás nagy kérdéseiről.

A szerző a könyv beszélgetéseit hétről hétre felolvasta a Magyar Rádió Reggeli krónika című műsorában, előadásában a régi nagy sikerű mű és Az ifjú Lin-csi vándorlásai című újabb kötet történetei most együtt hallhatóak a Kelet Kiadónak köszönhetően.

Előadja: Sári László
Teljes játékidő: 191 perc
Formátum: 4 audio CD

Megtekintés az Online Katalógusban

2020.01.03