410
Karácsonyról álmodók
Szilvási Krisztián ajánlata

karacsonyrol-almodok

Tizenhárom hang: tizenhárom elbeszélő mesél azokról az ünnepi pillanatokról, amikor a fenyőfa mellett megszólal a csengettyű, és a gyertyalángnál minden más színben játszik, az álmok pedig valóra válnak, ha igazán hiszünk bennük. Ám nem mindig csak a szépek, olykor a lidérces  álmok is. E sokszínű mozaikban a XX. és a XXI. századi magyar irodalom legnagyobb álmodóinak karácsonyi történeteit olvashatjuk.

A magyar irodalom nagyjainak is vannak történetei a karácsonyról, a karácsony közeledtéről: Grecsó Krisztiánt például igen kellemetlen körülmények között érte; Krúdy Gyula egy margitszigeti disznóölést idéz meg; Móra Ferenc Nekopogi kovácsával csal könnyeket a szembe; Gárdonyi Géza Jancsi dádéja vicces és megható egyszerre. Lackfi János története szívet melengető és megindító, ahogyan Jókai Móré is, mely a Kis gyufaáruslányt juttathatja eszünkbe. De Benedek Elek, Bródy Sándor, Csáth Géza, Kosztolányi Dezső, Mikszáth Kálmán, Garaczi László és Háy János tollaiból olvashatunk egy cselédlányról is, aki egy reggel szépségében találta meg a maga csodáját, egy gyertyácska életébe is betekintést nyerhetünk, a muzsikáló óra története pedig igencsak vicces, és talán örök életűnek is mondható.

Mind-mind megható, szívhez szóló, szép történetek az ünnepről, csodavárásról, angyalokról, szeretetről, családról, emlékekről, vagyis a karácsonyról.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.12.10