471
R'n'B: Sade - Soldier of Love
Szabó Szilvia ajánlata

sade-soldier-of-love

Sade egy évtizednyi hallgatás után még mindig a szerelemről és szépségről énekel, szerelmesen és szépen. A 21. század első tíz esztendeje a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb előadónője nélkül telt. A Grammy-díjas Sade 2000-ben adott ki utoljára stúdiólemezt (Lovers Rock), és igaz, hogy két évvel később leszállította élete első koncertkorongját (Lovers Live, 2002), az már szinte csak neki volt fontos. A 2010-es Soldier Of Love azonban mindenki számára az lett.

Nagyívű és nagyigényű mű, triphopközeli bpm-mel, flamenco gitárral, tétova zongorahangokkal, gyönyörűszép, megható vonós uszállyal, leheletnyi elektronikával, finom jazzel, lassú halált hozó soullal, icipici cicás funkkal és dögös r&b-vel. Mindezek mellett pedig egy olyan énekesnővel, akinek hangjától kibékül minden és mindenki, és végső soron kicsit jobb hely lesz a világunk - szeretve leszünk, mert úgy a jó. Helen Folasade Adu ezúttal is ugyanolyan varázslatos, mint volt - valamikor úgy huszonöt évvel ezelőtt. A rosszmájú kritikák pont ezt róják fel Sade-nek: a változatlanságot, a homogén életművet. De miért kellene azon változtatni, ami nem igényli azt, mert egyszerűen jó? Jóllehet, Sade az album készítésekor már betöltötte a félszázat, nőiességéből azonban mit sem adott le. Az Apocalypto ősi maja civilizációjára reflektáló borító is valahogy azt sugallja, Sade volt az első nő a Földön, és az utolsó is. Ez a nő elragadó, de nem úgy, hogy az ujja köré csavar, vagy hogy szexszel kel és fekszik, inkább úgy, ahogy a nőiség archetípusát elképzeljük. Ölelőn, tisztán, mégis vággyal telin.

A nigériai születésű brit énekesnő-dalszerző-producer nem popot árul, mint 1984-ben, hanem hangulatot, olyat, amilyenre minden józan ember vágyik, néha, sokszor, gyakran - lelkiállapottól és habitustól függően. Elegancia van itt, visszafogottság és kellem, de nem kellemetlen vagy túlpózolt, hanem bájjal teli és néha kicsit arisztokratikus. A Soldier Of Love női lemez, de olyan, melyet minden férfinak érdemes beszerezni. Minden hangból, hangszerből annyi van, amennyi kell, és ott bújnak meg és mutatják meg arcukat, ahol kell. A szemi-akusztikus, programozott alapokra pakolt The Moon And The Sky-t Sting biztos elrontaná, de Sade nem. A pergő pergéssel és vaskos vonósjelenléttel szaggatott r&b-s címadó még egy kis gospel gellert is kap. A középtempós, slágeres Babyfathernek a szomorkás, zongorára és vonósokra komponált Morning Bird ágyaz meg. A blues-os, szaxofonnal színezett In Another Time olyan, mintha valamilyen hetvenes évekbeli soul albumról emelték volna ide. 

A Peter Gabriel Real World Studio-jában felvett Soldier Of Love kapcsán szívünkben jó adag megnyugvással konstatálhatjuk: a nő örök, az idő pedig elég lassan poroszkál ahhoz, hogy ez így is maradjon, míg világ a világ.

Tracklist:
01. The Moon And The Sky
02. Soldier Of Love
03. Morning Bird
04. Baby Father
05. Long Hard Road
06. Be That Easy
07. Bring Me Home
08. In Another Time
09. Skin
10. The Safest Place

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.11.22