412
Bächer Iván: Hatlábú (ebkönyv)
Berente Erika ajánlata

bacher-ivan-hatlabu

„Kutyás lettem. Hatlábú. Nem akartam az lenni. Eszem ágában se volt. Meggyőződéses kutyátlan voltam harminchat éven át. Szilárd elvi alapon nem volt kutyám. Szeretem a függetlenséget, még akkor is, ha nem igen volt részem benne soha. Ebbe bele is nyugodtam rég. De hogy még egy kutyától is függjek, ez soknak tűnt fel előttem...”

„...Harminchat évig el nem tudtam volna képzelni, hogy egy póráz végéra kötve naponta háromszor lemasírozzak egy térre, ahol nincsen semmi sem és ami van, hát arról jobb nem beszélni. Tudtam, hogy aki kutyát tart, az kutyás lesz. Elkutyásodik. Kutyásokkal ismerkedik, kutyákról beszél, sőt kutyákkal beszél, kutyával fekszik, és kutyával kel, kutyával álmodik: elkutyul.”

Ezen sorokkal kezdődik Bächer Iván könyve. Nem volt alaptalan a szerző elkutyulástól való félelme – a folyamat lezajlott. Ennek lépcsőfokairól, a kutyás lét pozitívumairól és nehézségeiről számol be a sajátos látásmódjáról és humoráról ismert publicista. Fura és még furább élethelyzetek, pillanatok – mind-mind a kutyás lét hozadékai: Doris, a hű kutya, aki nyolc éven át telefonozik; vízi mentés gálaruhában; vendégeskedés ebbel és így tovább. A tőle megszokott módon, laza asszociációk révén csatol a „hatlábúság” témájához családi történeteket, városi és falusi életképeket, lipótvárosi legendát is.

A túlságosan korán elhunyt szerző utószavából egy rá igencsak jellemző gondolatsor: „1957-ben születtem. Húsz éven át tanultam. Tíz éven át tanítottam. Lassan húsz éve írok. Közben szakadatlanul éltem a legkülönfélébb emberekkel, no meg állatokkal, akiknek egyetlen közös vonásuk van: mindegyikőjüket szerettem.” A hangoskönyv a Kossuth Mojzer Kiadó Irodalmi Fülbevaló sorozatában jelent meg 2010-ben. A felvételen Bächer Iván zongorázik, a szöveget barátja, Gyabronka József színművész olvassa fel.

Előadja: Bächer Iván, Gyabronka József
Teljes játékidő: 120 perc
Formátum: MP3

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.11.22