367
Marguerite - A tökéletlen hang
Tolnai Gáborné ajánlata

marguerite-a-tokeletlen-hang

A Marguerite – A tökéletlen hang Xavier Giannoli francia-cseh-belga koprodukcióban készült filmdrámája, melyet 2015-ben Arany Oroszlánra jelöltek a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Párizs, 1920. Marguerite Dumont (Catherine Frot) egy rendkívül tehetős nő, aki egész életét egy dolognak szentelte, a zenének. Ez nem is lenne baj, ha csak hallgatná, és nem művelné azt. A helyi kulturális élet bőkezű adományozójaként körülrajongott nő gyakran ad koncerteket otthonában családjának és barátainak, akik mindig örömmel fogadják, de nem az előadást, sokkal inkább annak végét.

A meghívottak egymás között jól mulatnak a fals hangon (Marguerite borzasztóan énekel, de ezt senki nem meri neki elmondani, ezért abban a hitben él, hogy kiváló előadó), amiből ő mit sem érzékel. Sőt, a sikeren felbuzdulva fejébe veszi, hogy tehetségét a szélesebb közönség elé tárja, ami kaotikus események láncolatát indítja el egy autójával folyton lerobbanó férj, egy fiatal újságíró és egy végletekig lojális inas közreműködésével.

A főhős alakját az a Florence Foster Jenkins ihlette, aki tehetség hiányában is egész életét az éneklésnek szentelte, hogy aztán 76 évesen a Carnegie Hall színpadán állva a kritikusok ízekre szedjék. 2016-ban életrajzi film is született róla Meryl Streep főszereplésével, de élvezzük ki a valóban tehetséges Catherine Frot nagyszerű alakítását ebben a koprodukciós alkotásban, aki új megvilágításba helyezi nekünk a zenebolond kifejezést.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.11.08