385
Víkend
Juhászné Lukács Mária ajánlata

vikend

Sosem tudhatod, hogy ki a vad és ki a vadász! Mátyássy Áron filmjében István (Lengyel Tamás), a milliomos építési vállalkozó, Márta (Gryllus Dorka), a védőügyvédje és László (Simon Kornél), az ügyvédnő férje Magyarországról Erdélybe, a hegyekbe mennek vadászni a hétvégére, hogy egy sikeres zsarolási üzletet megünnepeljenek. A kellemesnek ígérkező kikapcsolódás azonban drámai fordulatot vesz, amikor szerencsétlen balesetben meghal egy falubeli férfi.

Az ismeretlen férfi halálához valamilyen módon mindenkinek fűződött érdeke. És akkor innentől jönnek a csavarok, a játszmák, a hazugságok, az izgalmak és az erőszak. Istvánék pánikba esnek, és rossz döntéseket hoznak. Hamarosan pedig kiderül, hogy mind a három embernek megvan a maga titka...

A Víkend nagy erénye a rejtélyes, szuggesztív környezet – a forgatás nagy része Erdélyben, valamint a Bakonyban zajlott, amit Mátyássy, illetve Győri Márk operatőr elképesztő vizualitással fogott meg. Abban a pillanatban, amikor felvillan az első kép, teljesen beszippant a környezet. A valóban bravúros képi világ mellett egy dolgot még nagyon eltalált a film: a castingot.

Gryllus Dorka a számító ügyvédnő szerepében mindenféle erőfeszítés nélkül elhiteti velünk, tényleg bármire képes lenne, hogy kedvezőbb pozícióba hozza magát. Filmbeli férjét, a tehetetlennek tűnő Lászlót az a Simon Kornél alakítja, aki a való életben is a párja. És profi játékot nyújt az ingatlanbizniszben utazó Lengyel Tamás is.

Az erdélyi közösség figuráit is tisztes alakításokon keresztül ismerhetjük meg: Szabó Domokos westernbe illő vadásza és Vass Teréz kiszámíthatatlan menyasszonya is egy szinten mozog a főszereplő hármassal.

Az erdélyi helyszíneken játszódó film képi világa tehát kimondhatatlanul gyönyörű: a Kárpátok hatalmas sziklabércei között elszabadulnak a vad, ősi ösztönök, és mindenki csak magára számíthat...


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.11.01