406
Szabó Magda: A Danaida
Berente Erika ajánlata

szabo-magda-a-danaida

Ötvenöt éve, hogy 1964-ben megjelent Szabó Magda A Danaida című regénye. A mű kortalan, a benne foglaltak ma éppúgy érvényesek, mint akkor, vagy éppen kétszáz évvel korábban. „Minden ember titok, minden titok titok” – vallja a szerző. És titkokat őriz a regény főhőse is. Hogy milyen volt Csándy Katalin könyvtáros gyermekkora? „Abban az intézményben, amely a gyerekek védelmére és szolgálatára létesült, Katalin úgy élt, mint a tárgyak: ügyeltek rá, hogy tiszta maradjon, és állandóan ellenőrizték az állagát.

Ez csak az óvoda, ám szinte sorscsapás – anyja vezeti azt, aki nem tud kivetkőzni a bőréből otthon sem. A négy fal között szeretetlen légkör, elfojtott indulatok, ütlegek. A csoda az, hogy főhősünk ennek ellenére jóravaló, becsületes, áldozatkész és béketűrő emberré cseperedik.

Katalin állampolgárnak kiváló, feleségként és családanyaként azonban nem sikeres. Élete, akár a danaidák végzete. Hogy kik a danaidák? A görök mitológiában szereplő nőalakok. Danaosz király kénytelen volt ötven leányát az Aigüptosz-fiakhoz feleségül adni. Felbiztatta őket, hogy a nászéjszakájukon öljék meg férjeiket. Tettükért a danaidák az alvilágban azzal lakolnak, hogy örökkön örökké vizet kell hordaniuk egy lyukas hordóba. Katalin is teszi a dolgát nap mint nap, mindenkit és mindent megért, közben múlik az élete. Hosszú idő telik el, mire számot vet addigi életével és jelenével. És egyszer csak döntést hoz, életének első igazán jelentős döntését. Nem a harcot választja, félreáll, átengedi nevelt lányát férjének, akihez már semmilyen érzelem nem köti.

Katalin története ennek ellenére fejlődésregény. Éppen ez a bátorság, az újrakezdés igénye és annak felvállalása emeli ki az asszonyt a többiek közül. Személyisége csak ezt a megoldást teszi lehetővé; de éppen ezért ez kecsegtet egy boldogabb végkifejlettel távol innen, de a mégis ismerős környezetben.

Szabó Magda regénye nem könnyű olvasmány, hallgatása sem ígér felhőtlen szórakozást. Ugyanakkor a szerzőnek köszönhetően sokat tanulhatunk az emberi lélek mélységeiről, mindenképpen megértőbbé és talán bölcsebbé is válunk.

Előadja: Kútvölgyi Erzsébet
Teljes játékidő: 14 óra 53 perc
Formátum: MP3

 

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.10.25