494
A kis herceg
Terman Tímea ajánlata

a-kis-herceg

Antoine de Saint-Exupery világhírű történetét 2015-ben egy animációs mesefilmben dolgozta fel Mark Osborne. Nem szokványos könyvadaptáció. Egy jelenkori kerettörténetbe ültetve meséli el és gondolja tovább A kis herceg történetét. A film a gyermeki létből a felnőttek világába való átlépésről, a felnőtté válásról és az élet igazi értelmének kereséséről szól, kicsit bonyolultabb módon, miként azt az eredetiből ismerjük.

A mese nagyszerűsége abban rejlik, hogy két különböző síkon zajlik a történetet. A jelenben játszódó események elsősorban a gyerekekhez szólnak. Karakteres formák, színes hátterek, intenzív cselekmények jellemzik ezeket a képeket. Ám amikor a visszaemlékezések zajlanak, és megjelenik a kis herceg, a látványvilág elbűvölő pasztellé változik. Gyönyörű papírmasé jelleggel, stop motion technikával jönnek elő a szereplők.

Fontos, hogy a szülők vegyék komolyan a 6-os korhatárt! Ez A kis herceg érett, komoly és a legjobb értelemben vett elvont mese. Hű az eredeti regény gondolatiságához, de sajátosan egyedi formában jeleníti meg azt. A kedves és stílszerű zenei anyag (Hans Zimmer) csak kiegészíti a katarzist, amit a legtöbb könyvrészletnél érzünk.

A kettős mesélői sík és az eltérő képi világ talán érthetetlen lesz a kicsi gyerekek számára, az utolsó harmadban lévő fikciós falanszter jelenet pedig mindenképpen. Mindez mégis szükséges, mert így áll össze szinte mozaikként és válik teljessé Exupery gyönyörű filozofikus meséje. És hogy mennyire komoly ez a projekt, abból is látszik, hogy kik adták a hangjukat eredetileg a filmhez: a pilótát Jeff Bridges, a rózsát Marion Cotillard, a rókát James Franco, a kígyót pedig Benicio Del Toro szólaltatta meg.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.10.18