2403
Széttörve
Tolnai Gáborné ajánlata

szettorveMiközben a disszociatív identitászavar mentális megosztottsága régóta lenyűgözi és próbára teszi a tudományt, él az a vélekedés is, hogy egyeseknél sajátos testi attribútumok rendelődnek minden személyiséghez, és adott esetben fizikálisan is több személyiségre oszlik az az egyetlen illető.

Noha Kevin (James McAvoy) már feltárt 23 személyiséget pszichiáterének, Dr. Fletchernek (Betty Buckley), még van egy rejtett személyisége (Bestia), amely felbukkan, és dominálja a többit. Miután elrabol három tinédzser lányt, köztük az önfejű és eszes Casey-t (Anya Taylor-Joy), Kevinben kitör a harc a túlélésért a többi személyiségével – és a körülötte lévőkkel –, miközben elkezdnek leomlani benne a különböző énjeit elválasztó falak...

Akinek ismerős a sztori, az biztosan olvasta Daniel Keyes valamelyik (vagy mindkét) Billy Milligan-könyvét (Jó éjszakát, Billy!; Billy Milligan háborúi). Az ohiói Billy Milligan 1977 őszén elrabolt három egyetemista lányt, elvitte egy eldugott helyre, és megerőszakolta őket. A nők különféleképpen írták körül elrablójukat, pedig mindhárom ugyanaz a 22 éves férfi volt. Milligannél a letartóztatatása után disszociatív személyiségzavart diagnosztizáltak: összesen 24 személyiséget különítettek el nála a terapeuták. Mentális betegsége miatt felmentették, de tíz évig pszichiátriai kezelés alatt állt, amely során sikerült integrálni széthullott személyiségét.

A valós történet megfilmesítési kísérletei egytől egyig zátonyra futottak. Először James Cameron kattant rá a sztorira, később Joel Schumacher és David Fincher kacérkodott a lehetőséggel, legutóbb pedig Leonardo DiCaprio vette fel a fonalat, de egyik tervből sem lett semmi, egészen mostanáig. M. Night Shyamalan (Hatodik érzék, A sebezhetetlen, Jelek) fogta a történetet, és alaposan újragondolva belehelyezte a Shyamalan-univerzumba. A film közel se tökéletes, de ezt nevezhetnénk a rendező igazi visszatérésének, nem véletlen, hogy az IMDB-n 7,3 pontot kapott 200.000 értékelés alapján. Ebben a thrillerben újra ott van Shyamalan feszültségteremtő ereje, a csattanó a végén és a borzongás az elejétől a végéig. Mindez persze nem valósulhatott volna meg James McAvoy zseniális játéka nélkül. Ahogy megformálja a különböző személyiségeket, az előtt le a kalappal!

 

Megtekintés az Online Katalógusban

2017.08.25