665
A Duna ölelésében. Kisbajcs, Nagybajcs, Szőgye, Vének.
Borbély Tamás ajánlata

a-duna-oleleseben-kisbajcs-nagybajcs-szogye-venek

2019-ben jelent meg A Duna ölelésében címet viselő kötet, mely négy szigetközi település, Kisbajcs, Nagybajcs, Vének és Szőgye rövid történetét foglalja össze számos lenyűgöző fotóval illusztrálva. A könyv az említett községek önkormányzatainak közös kiadványa, összeállítói Kovács Renátó Patrik, Pesti Bálint és Könczöl Antal voltak.

A könyv bemutatja, hogy a Győrhöz közel fekvő kicsiny falvak gazdag történelemmel, rengeteg értékes építészeti emlékkel és magával ragadó természeti környezettel rendelkeznek. Több korabeli dokumentum, térkép, képeslap, illetve fénykép illusztrálja a gazdag múltat. A kötet lapjain megelevenednek továbbá a szakrális emlékek, mint például a települések templomai, kápolnái. Láthatók ezen kívül a természeti környezetről, a tájról készült képek, de nem maradhatnak ki például az egyszerű lakóépületek vagy akár ipari létesítmények sem.

Minden helyet kap tehát, ami egyediséget ad ezeknek a községeknek. Az előszóban a települések polgármesterei felhívják rá a figyelmet, hogy Kisbajcson, Nagybajcson, Szőgyén és Véneken egyaránt több olyan épület vagy tájrészlet található, amelyet az itt élők sokszor észre sem vesznek. Mint írják, „az ide látogató turista néha előbb rácsodálkozik egy-egy régi ház homlokzatára vagy éppen a gyönyörű környezetre, mint az, aki itt született, illetve az, aki évtizedek óta itt él”. A kötet a gazdag fotógyűjtemény révén ezeket az értékeket hozza közelebb és segíti a „rácsodálkozást”.

A fotók a közzétett archív felvételek mellett Szabó Béla munkáját dicsérik. A felelős kiadó Kiss Tamás.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.10.15