378
Lóvátett lovagok
Szabados Éva ajánlata

lovatett-lovagok

A Lóvátett lovagok (2000) Kenneth Brannagh színész-rendező negyedik Shakespeare filmadaptációja. A két legsikerültebb az 1989-ben készült V. Henrik és az 1993-as Sok hűhó semmiért. A Lóvátett lovagok romantikus komédiáját már eltávolítja az eredeti Shakespeare-világtól, a szöveget lerövidíti, a második világháború előtti időszakba helyezi, ál-filmhíradókkal és népszerű musicalmelódiákkal tarkítva.

A címszereplők a lehetetlenre vállalkoznak: fogadalmat tesznek, hogy évekre visszavonulnak a világtól és örömeitől, vezeklés és böjt mellett a tudományoknak és az elmélkedésnek kívánnak élni. Ámor azonban nem engedi, hogy semmibe vegyék hatalmát, s hamarosan egy gyönyörű hercegnő érkezik hölgytársaival, hogy próbára tegyék az elszánt ifjakat. Már az első találkozás elsöprő vereséget mér rájuk. Innentől pedig a néző remekül mulathat, hogyan igyekeznek fenntartani a látszatot a fülig szerelmes lovagok, s hogyan teszik lóvá őket a szépséges és okos hölgyek tánclépésben, zeneszóra. A számos bonyodalmat, levél és szerepcserét, intrikát és romantikát felvonultató vígjátékot kivételes szereplőgárda tolmácsolásában láthatjuk: Kenneth Branagh, Alessandro Nivola, Alicia Silverstone, Natascha McElhone, Matthew Lillard, Adrian Lester, Nathan Lane.

2016-ban volt William Shakespeare halálának 400. évfordulója, érdemes elgondolkodni halhatatlanságának titkáról. A reneszánsz zseni műveivel évszázadok óta kíséri az emberiséget, humoros vagy tragikus formában tanítva jóságról, szeretetről. Nagyon pontos képet ad az emberi lélek természetéről. Könnyed komédiázással mesél a kicsinyes hibákról, együtt nevetünk vele, gyakran saját magunkra ismerve a csetlő-botló szereplőkben.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.10.04