402
Székelyföldi mondák Benedek Elek feldolgozásában
Szilvási Krisztián ajánlata

szekelyfoldi-mondak-benedek-elek-feldolgozasaban

Székelyföld alatt az Erdély területén található, „történelmi” székely székek területét kell érteni, ahol a székely népi kultúra legismertebb jellegzetességei a látványos népviselet, a sajátos néptánc, népdal és népzene, illetve a székelykapuk. Valamint a Székelyföldi Legendárium által is összegyűjtött sokszínű mese- és mondavilág, amely egyedülálló stílusával és hangzásvilágával különös világba vezeti az olvasót.

A Dancs Market Records által 2004-ben kiadott hangoskönyv a legnagyobb magyar mesemondó, Benedek Elek feldolgozásában tálal hat izgalmas történetet László Károly (Puki bácsi), a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze előadásában, Ségercz Feri furulyaszólóival kísérve.

„Mint egy nagy tál fenekén a víz, pihen Szent Anna tava égbenyúló hegyek aljában. Köröskörül fenyvesek koszorúzta hegyek. Járjatok be minden földet s szebb képet ennél nem találtok. Ugyan ki gondolná, hogy ennek a gyönyörűséges tónak a helyén egykor, réges-régen, szörnyű magas hegy volt s hogy tetején büszke vár, amely kevélyen nézett le a csíki meg a háromszéki falukra. De nem egymaga kevélykedett e vár Csík és Háromszék felett, átellenben, egy órányira, a ként lehelő, fojtós szagú Büdös barlang felett is vár állott. Jaj, de rég lehetett! Nyoma sincs most e várnak. No de az emléke megmaradt mindkettőnek.”



Tartalom:

01. Szent Anna Tava
02. Fiú sziklája
03. Maros és az Olt
04. Bálványosvár
05. Bod
06. Isten

Előadja: László Károly
Teljes játékidő: 44 perc
Formátum: audio

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.10.04