466
Jankovits Béla: Felpéci személynevek és életfordulók
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

jankovits-bela-felpeci-szemelynevek-es-eletfordulok

2015-ben készült el Jankovits Béla előző könyve Kajárpéci személynevek és életfordulók címmel. „Először az volt a tervem, hogy a hozzám fordulók családfa kutatásához nyújtsak segítséget. Munka közben mind több anyakönyvi adat kezdett érdekelni: család- és keresztnevek, mikor és hogyan keresztelték a gyermekeket, hány gyermek született családonként; esküvőknél hány éves korban, kivel és mikor kötöttek házasságot; temetéseknél hány éves korban, milyen betegségben haltak meg. 4-5 éves munka után készült el ennek a könyvecskének az anyaga.” ‒ írta akkor előszavában a könyv szerzője, az egykori kajárpéci evangélikus lelkész.

2010-ben költözött át nyugdíjasként Felpécre, itt folytatta az evangélikus anyakönyvek vizsgálatát, felismerve, hogy az anyakönyvek felbecsülhetetlen forrásai a települések történetének, ugyanakkor egyháztörténeti adatokkal is szolgálnak – így született meg a jelen kötet, melynek alcíme A felpéci evangélikus gyülekezet 275 éve (1740-2015) az anyakönyvek tükrében.

A könyvhöz Kiss Jenő nyelvész professzor írt ajánló sorokat, többek közt felhívta a figyelmet a kötet mögött rejlő rengeteg munkára. Ezt írja: „Mert ezzel a rendszerezett adatközléssel, valamint szociológiai, művelődés- és egyháztörténeti szempontból fontos és releváns adatok tömegével bizony a múlt iránt érdeklődők számára hiteles és másutt alig elérhető forrásgyűjteményt teremtett.”

A kötet gyülekezettörténeti fejezettel indul, mely magába foglalja a gyömörei és a tényői leánygyülekezeteket is. Ezután a születés és keresztelés, a házasság és esketés, valamint a halálozás és temetés témaköre következik összefoglaló táblázatokkal. A könyvet színes fényképgyűjtemény és irodalomjegyzék zárja.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.10.01