463
Hans Christian Andersen: A rendíthetetlen ólomkatona
Polczer Adél ajánlata

hans-christian-andersen-a-rendithetetlen-olomkatona

Hans Christian Andersen történetei megindítóan szépek, viszont semmiképpen sem a hagyományos „minden jó, ha vége jó” befejezéssel élnek a meseszövésben. A mai kor gyermekét talán nem is gyönyörködteti, hanem inkább taszítja - akár A kis gyufaárus lány történetére, vagy mondjuk a Piros cipők balladaszerű meséjére gondolunk. Andersen szentimentalizmusba hajló, lírai elbeszélései közé tartozik A rendíthetetlen ólomkatona története is.

A nagy dán mesemondó vallotta, hogy az emberi lélekről minden elmondható a meséken keresztül, a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Fantáziája révén emberi lelket lehelt az őt körülvevő tárgyakba, a növényekbe, az állatokba, így a mese és valóság keveredik írásaiban. Saját leírása szerint életét legjobban A rút kiskacsa című meséje jellemzi: sok megpróbáltatás, lemondás után ismerik csak el tehetségét (diáktársai csúnya kiskacsának csúfolták gyenge testalkata és ügyetlensége miatt). Amire vágyott, mégis teljesült: sikeres lett, még életében szobrot állítottak neki, díszpolgárrá avatták szülővárosában, születésnapjáról világszerte megemlékeznek, mivel a Nemzetközi Gyermekkönyv Napot akkor tartják.

Andersen 1843 karácsonyára csodálatos mesegyűjteménnyel lepte meg Dániát, meséi egy karácsonyfa alól sem hiányozhatnak. A meghitt karácsonyi hangulatteremtéshez ajánljuk A rendíthetetlen ólomkatona című zenés játékot. A derék féllábú ólomkatona és a papírmasé táncoshölgy szerelméről szól a történet, akiket a sors elválasztott egymástól. Az ólomkatona számtalan viszontagságon megy keresztül: papírhajón utazik a városi csatornában, megvív a patkánnyal, de egy nagy hal bekapja, a halat kifogják, és a halpiacról ugyanabba a házba kerül vissza, ahonnan elindult. Azonban a gyerekek a kályhába dobják, egy hirtelen támadt huzat a balerinát is a tűzbe taszítja, s a lángok között a szerelmesek egy szívvé olvadnak. Ízig-vérig Andersen-tanmese az emberek számára, hogyan kell jól és tiszta szívből, mélyen szeretni.

1979-ben a Bergendy együttes komponált rockoperát a mese alapján, a verseket Mezei András költő írta, a történetet maguk Bergendyék mesélik el, illetve foglalják zenei keretbe. A főszerepeket Tarján Györgyi (balerina), Haumann Péter (ördög és vízipatkány), illetve Tímár Béla (az ólomkatona) énekelte. A mesejátékot a Hungaroton adta ki először 1980-ban, most hangoskönyv formában ajánljuk.

Előadó: Tarján Györgyi, Haumann Péter, Tímár Béla és a Bergendy együttes
Teljes játékidő: 58 perc
Formátum: 1 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.27