397
Giles Sparrow: Géniuszteszt
Néma Zsolt ajánlata

giles-sparrow-geniuszteszt

Edzőterem az elmének! Így ajánlja szerzője könyvét az olvasónak. Mindenki szeretne okosnak és tájékozottnak tűnni szűkebb vagy tágabb közösségében, munkahelyén. Olyannak látszani, akit érdemes megkérdezni, vagy bevonni egy beszélgetésbe. És mindannyian tapasztalhattuk, hogy manapság ennek a kívánalomnak nem is olyan könnyű megfelelni. Ebben segítheti olvasóját Giles Sparrow könyve.

Persze senki ne számítson arra, hogy a 219 oldalas, játékos ismeretterjesztő munka elolvasása után bárki is zsenivé válna, és baráti társaságának ünnepelt „sztárjává” avanzsálna, viszont alkalma nyílik arra, hogy ismereteit kiszélesítse, és az életünket érintő fontos kérdésekkel megismerkedhessen.

A könyv 8 átfogó fejezetbe foglalja azt a korszerű tudást, amit egy mai társasági embernek jó lenne ismernie. Ilyen az élet, a filozófia, az elme, a művészetek, a politika és gazdaság, a matematika, fizika és végül a kozmológia. Ezeken belül következnek az egyes témák, amelyek azonos szerkezet szerint tagolódnak, mindösszesen négy oldalon. Az adott részt egy pár soros összegző – felvezető szöveg vezeti be, amely egy közvetlen stílusban megfogalmazott kérdéssel zárul. Mellette „Zseni vagy?” cím alatt a témához kapcsolódó 5 kérdés következik, melynek megoldása az olvasóra vár. A következő oldalon a „tíz dolog, amit egy géniusz tud”, az adott területhez kapcsolódó lényeges kérdésekre ad választ. A fejezet végén beszélgetési tippek, illetve a korábban feltett kérdések megoldásait olvashatjuk, és ellenőrizhetjük tudásunkat.

Mivel ismerkedhetünk meg? Az élet című fejezetben az élet keletkezéséről, a genetikáról és a DNS-ről, a politika és gazdaságon belül a demokrácia, a politikai eszmék, kapitalizmus-posztkapitalizmus vagy éppen a globalizáció és nacionalizmus fogalmát fejti ki a szerző. A matematikához a nagy Fermat-tétel, Gödel nemteljességi tételei, a Riemann-sejtés tartozik, a fizikán belül pedig a kvantumfizika, a Higgs-bozon, Schrödinger macskája, valamint a mindenség elméletei kelthetik fel érdeklődésünket.

A sor persze közel sem teljes, de a találomra kiragadott példák is jól illusztrálják, hogy sokszínűen szerkesztett, izgalmas kötetet vehetünk a kezünkbe.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.24