465
Vlagyimir Mitipov: Fuf, a kismammut
Berente Erika ajánlata

vlagyimir-mitipov-fuf-a-kismammutMár közel évtizedek óta divatja van az őslényeknek, dinóknak és a régen élt elődeinknek. Se szeri, se száma azoknak az ismeretterjesztő könyveknek, színes albumoknak, amelyek földünk őstörténetével foglalkoznak. Alig-alig született azonban olyan szépirodalmi mű, ami ezt a témát kicsik számára dolgozta volna fel. Vlagyimir Mitipov meseregénye azonban jócskán megelőzte ezt a máig ható divathullámot.

A regény egyik főszereplője Fuf, egy pajkos kismammut. Kalandjai kapcsán megismerkedünk a korszak környezeti sajátosságaival, a régen élt állatokkal. A regényben emberi tulajdonságokkal felruházott állathősök (Fuf, a kajla mamut; Rumm, a dühös orrszarvú; Csiva, az ölni mindig kész rozsomák; Harr, a gonosz medve; Gaj, az életrevaló szarvasgyerek) története összefonódik Oláéval.

Hogy kicsoda Ola? Egy ősember, egy tíz év körüli kislány a Varjú nemzetségből. A Varjú nemzetség rendezetten él, ismeri a tüzet, csónakot épít, istenei vannak. Ola nyílt eszű, ügyes leányka, aki majd felnőve a csapat varázslója lesz. Nem véletlenül: egyrészt öregapja sok-sok ismeretre megtanítja, ami ehhez szükséges; másrészt csodálatos tulajdonsággal bír: ért az állatok nyelvén. Ola valóban vezetőnek való: ő lesz az, aki az állatok segítségével megmenti népét a vérszomjas ősemberek, a Hosszúkezűek uralmától.

A regény elején sok leíró részt találunk. Ha ezen túljutunk, az események sodra magával ragadja az olvasót. Fuf és Ola történetét a nagycsoportos óvodásoknak és a kisiskolásoknak ajánlom.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.17