355
Astrid Lindgren: Háborús napló 1939-1945
Galambos Krisztina ajánlata

astrid-lindgren-haborus-naplo-1939-1945Astrid Anna Emilia Lindgren (1907. november 14. – 2002. január 28.) gyermekkönyveivel vált világhírűvé. A népszerű svéd írónő halála után 10 évvel találtak rá naplójára, arra a tizenhét bőrkötéses füzetre, melyet a II. világháború kitörésekor kezdett el írni, és könyvvé átdolgozva kivágott korabeli újságcikkekkel, valamint  levélátiratokkal kibővítve magába foglalja az 1945 szilveszteréig tartó időszakot.

Astrid Lindgren egy kis svédországi farmon született, jól tanult, de lázadó magatartásával sokszor kivívta szülei haragját. Az érettségit követően 1924-ben egy helyi lapnál helyezkedett el. A cikkek korrektúrázása mellett a helyi eseményekről kisebb írásai jelentek meg. 1931-ben ment férjhez, két gyermeke született. Először lánya kérte, hogy meséljen neki Harisnyás Pippiről. Ekkoriban egymás után születtek a mesék egy furcsa szeplős kislányról. A Harisnyás Pippi történetek kéziratát 1945-ben elküldte a Rabén & Sjögrens kiadó gyerekkönyv-pályázatára, amit meg is nyert – igen jó fogadtatásban részesült mind a kritikusok, mind az olvasóközönség részéről, s ezt követően sorban jelentek meg könyvei a 80-as évekig. Innen pedig már nem volt megállás, pályája során Astrid Lindgren mintegy negyven gyermek- és ifjúsági könyvet írt, de színdarabok, rádiójátékok, tévésorozatok is születtek a tollából. 2002 januárjában, 94 évesen érte a halál.

1945-ig tartó naplóbejegyzéseit rengeteg kivágott újságcikkel és levélátirattal bővítette. Utóbbi titkos megbízatásából adódik, mivel 1940 nyarán szupertitkos feladatot kapott a titkosszolgálat postaiküldemény-ellenőrző osztályán. Sok száz kollégájával együtt feladata a Svédországba érkező és az onnan küldött levelek ellenőrzése volt. A háborús napló legnagyobb részét az újságcikkek teszik ki, melyek terjedelmességük miatt a svéd kiadásba is csak töredékesen kerültek be. A svéd viszonyokban járatlan olvasók dolgát megnehezíti a rengeteg helyszín és személynév, melyek megfejtésében lábjegyzetek és a kötet végén mutatók segítenek.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.17