371
Rock: Kárpátia - Tűzzel, vassal
Szalay András ajánlata

karpatia-tuzzel-vassalA nemzeti rockot játszó Kárpátia zenekar 2003-ban alakult meg három egykori Cool Head Clan-os tagból: Petrás János (basszusgitár, ének), Csiszér Levente (gitár) és Bankó Attila (dob). Hárman együttes erővel azt a célt tűzték ki, hogy a magyar népnek valami olyan szenzációs dolgot adjanak, melyet korosztálytól függetlenül élvezhet az ember. Sokszor járnak koncertezni külföldre is, főként Lengyelország, Erdély, Szlovákia, Ausztria és Szerbia területére.

Első évükben, 2003-ban rögtön egy kislemez és egy nagylemez gazdagította antológiájukat (Hol vagytok székelyek?, Így volt, így lesz), a Tűzzel, vassal számomra igen csak ékes és szókimondó albuma nem sokkal utánuk, 2004-ben jelent meg. Erről a monumentális Kárpátia lemezről azt lehet elmondani, hogy mindegyik dala kapcsolódik valamelyest a 19. századi reformációhoz, amolyan történeti áttekintőnek is értékelhetnénk zenés formában.

A korongon lévő első szám a Szárnyaszegett címet viseli, mely Kossuth Lajos híres mondataival indul, majd egy konkrét szabadságharci eseményt fejt ki (az 1848-49-es köztársaság és maga a Magyar Honvédség). A következő a Veterán, mely egy frissen hazatérni igyekvő katonának az életét taglalja, aki amolyan könyörgő hangot is megüt kedvesével, nehogy elveszítse, mert csak ő maradt neki. Nagyon gyönyörű és szívszorító hangulatot teremtettek meg a srácok. A Csárdás című nóta ritmusával egy báli hangulatot teremt meg, ahol mindenki felhajt a garatra, és jól érzi magát a csinos asszonyok társaságában (asztalon táncolás, csizmatalp sercegés). Az album talán legmonumentálisabb műve az Egy az Isten, egy a nemzet, mely az egész magyarságot kívánja lélekmelengető rigmusaival és ütemeivel összefogni, Sinkovits-Vitay András mély hangon előadott strófái hősiességet, tiszteletet ébresztenek a hallgatóban.

A Szeretlek és a Rozsdaette penge című számokat összefognám, hiszen a szeretet az első dalban közvetlenül mutatkozik meg, míg a másikban a hazaszeretet átvitt értelmében: könyörgés Istenhez, hogy oltalmazza drága nemzetünket. A Sok a horgász, kevés a hal című alkotásuk lehet akár egy balatoni horgászélmény is, megmutatja, mennyire vicces és mókás dolog a vízi lényekre vadászni, s a magyar tengeren ejtőzni. Szúnyogok, kellemetlenségek is tarkítják a zenét. A következő dal a Szép vagy, gyönyörű vagy címet kapta, hiszen ez teljesen egy dicshimnusz. Megjelennek benne az 1000 éves küzdelmek, a gyönyörű tájak, melyek hűen tarkítják lecsonkolt országunkat. Körbemegy a híresebb tájakon, az Alföld rónaságán, a Kárpátok lábából ívelő hosszan elnyúló hegyeken és a mindig bő termést ígérő magyar földön.

Nem engedünk ’48-ból – döngeti meg újra a szabadságharc ritmusait; benne foglaltatik a heves tiltakozás, a szunnyadni nem akaró elhivatottság, a vitézség és a 12 pont dalban történő adaptációja. Az Altató elsőre József Attila gyermekversét idézi föl bennem, ahogyan az aludni térő kis Balázsnak az anyukája édesdeden, csodás hangjával hol szavalva, hol énekelve próbálja élete értelmét Álomországba terelni, s miközben ezt teszi, minduntalan vigyáz rá, óvja tekintetével. Tökéletesen ráillik a vers, de hangsúlyozom, ez nem egy adaptáció, csupán a hangulat hasonlósága hatja át. A Menetel a század egy olyan alkotás, mely nemcsak az összes korszakra ráírható, hanem a katonák szolgálatait is sokszor megemlíti. Játszódhat a 17-től a 21. századig bármikor. A Délvidéki szél a dús lankákban bővelkedő, hatalmas termést hozó, elorzott tartományunkat magasztalja, s tünteti ki az ország éléskamrájaként. Végül pedig a Nem eladó című dal, mely egy lírai tiltakozás a folyamatos felvásárlások és idegen kézbe kerülések ellen. Napsütötte rónaság, hol bércre hág a táj, s a hazaszeretet nem engedheti ezen föld elosztását – sugallja számomra a feldolgozás.

A Tűzzel, vassal egy nagyon érdekes és szórakoztató album, amely roppant sokszínűen hordozza magában a szabadságharc erejét. Még a „gyanútlan szemlélődőnek” is érdemes elandalognia a Kárpátia zenéi és az átütő ritmusai között!

Tracklist:
01. Szárnyaszegett (4:16)
02. Veterán (4:16)
03. Csárdás (3:01)
04. Egy az Isten, egy a Nemzet (4:01)
05. Szeretlek (4:14)
06. Rozsdaette penge (3:22)
07. Sok a horgász, kevés a hal (2:52)
08. Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország (3:21)
09. Nem engedünk ’48-ból (2:38)
10. Altató (2:50)
11. Menetel a század (3:42)
12. Délvidéki szél (3:05)
13. Nem eladó (4:52)

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.13