693
Szalay Balázs: A Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület története 1927 és 1945 között
Bedő Mónika ajánlata

szalay-balazs-a-csornai-onkentes-tuzolto-egyesulet-torteneteCsorna Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 2017-ben ünnepelte fennállásának 135. évfordulóját. A vezetőség még 2007-ben döntött úgy, hogy az egyesület múltjának történetét megörökíti. A munkára Szalay Balázs helytörténészt kérték fel, aki korabeli dokumentumokból összegyűjtötte az egylet múltjának emlékeit. A mostani kiadvány egy trilógiának a második kötete, amely az egyesület történetének 1927-től – a szertár építésétől – 1945-ig tartó időszakát öleli fel.

A kötet hat fejezetből áll, melyekben ismerteti a tűzoltóság eszközállományát, kezdve az új tűzoltószertár helyszínének kiválasztásával, a tűzoltószertár felavatásán keresztül annak felszereltségének bemutatásán át egészen a tűzjelző eszközök fejlődéséig.

Bemutatja a tűzoltók tevékenységét, munkáját, többek között jó néhány tűzesetet is. Az egyik legemlékezetesebb a Frankl malom 1927. november 6-án bekövetkezett katasztrófája, amely az újjáépítés után csak 1928. augusztus első napjaiban kezdte meg ismét a működését. Vagy egy másik eset az Erzsébet utca 7. szám alatt működő dohánynagytőzsde leégése.

Ismerteti a testület személyi feltételeit, a tűzoltóság kapcsolatrendszerét. Beszél a háborús évekről és a tűzoltóság megítéléséről, valamint azokról a feladatokról is, melyek nem tartoztak szorosan a tűzoltóság munkájához, de mégis a tűzoltók segítségét kérték. Ezek közé a feladatok közé tartozott számos műszaki mentés.

A tragikus események mellett megismerkedhetünk a korabeli tűzoltóbálok hangulatával, valamint az egyesület 50 éves jubileumi ünnepségének lefolyásával.

A mintegy százoldalas könyv végén korabeli fotókat talál az olvasó, a címlapon pedig az 1927-ben átadott tűzoltószertár épülete látható.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.10