576
WALL-E
Szokoly Mónika ajánlata

wall-eA WALL-E, a Pixar Animációs Stúdió 2008-as Oscar-díjas animációs filmje minden korosztálynak nagyszerű szórakozás. A csodálatos robotos mese nem csak gyerekeknek készült, ez már az első percekben kiderül. Sőt, olykor nyomasztó, máskor felemelő mögöttes mondanivalója csak a nagyobbak számára értelmezhető. Persze a kisebbek is maradéktalanul kiszórakozhatják magukat, erről gondoskodik a film bájos humora, helyzeti komikumra épülő felejthetetlen viccei.

Számukra is érthető az alaptörténet, és teljesen azonosulhatnak a főhős WALL-E (WATT-takarékos Lánctalpas Limlom- és hulladékkezelő, E-sorozat) örömeivel és bánataival. A kis WALL-E takarítórobot, „fajtájának” utolsó képviselője, akit a gáttalan mohóságában túlfogyasztó emberiség a szennyezett Földről menekültében hagyott hátra, hogy eltüntesse a szemét végtelen tengerét. A kihalt Földön WALL-E egyedül dolgozik szorgalmasan, és egy kis csótány a barátja, ráérő idejében pedig Hello Dolly-t hallgat. Fantasztikus a mese képi világa, és amikor megérkezik az űrből a felderítő robot ÉVA (Élőhely és Vegetáció-Analizáló), belép a történetbe a románc is.

A film első felében alig néhány szó hangzik el, mégis WALL-E minden sóhajával és néma vágyódásával együtt tudunk érezni. Főhősünk követi ÉVÁ-t az űrbe, az emberiség egyik utolsó menedékébe, egy luxus űrhajóra. A történet második fele itt játszódik, hihetetlen és kacagtató kalandok sorozata veszi kezdetét, de bizony olykor a könnyeink is kicsordulnak. Találunk itt több száz éve légpárnás fotelekben punnyadó, szörnyű dagadt embereket, bolond (de kedves) robotokat, egy hős kapitányt meg persze egy gonosz fedélzeti számítógépet is. Meg kell küzdeni a rendszer ostoba szűklátókörűségével, hogy visszamehessenek a Földre: ebben kulcsfontosságú szerepet játszik egy aprócska növény, melyet ÉVA talál kutatásai során.

Örök érvényű emberi értékekről tanít bennünket ez a mese, barátságról, önfeláldozásról és küzdeni akarásról. Számtalan olyan kikacsintás van a történetben, melyet csak a gyermeklelkű felnőttek érthetnek, felcsendül Strauss zeneművének napkelte motívuma, utalásképpen a 2001: Űrodüsszeia című film egy fontos jelenetére, vagy amikor WALL-E a szemétben guberálva talál egy gyémántgyűrűt tokostul, a gyűrűt hajítja el: neki bizony a szép bársonybevonatú doboz tetszik… Így válik semmivé a hajdani világ hamis csillogása?

A történet írói azonban ügyesen egyensúlyoznak a gyermekek és felnőttek érzelemvilága között, így bátran megnézheti ezt a nagyszerű mesét a család apraja-nagyja.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.08.30