826
Bosnyák Viktória: A sirály a király?
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

bosnyak-viktoria-a-siraly-a-kiraly„Szívesen lennél király vagy királynő? Ebből a könyvből megtudod, hogy mit kell tenned. A feladat nehéz, hiszen király mégsem lehet akárkiből. Nem szükséges, hogy gyorsan fuss, selymes legyen a bundád, tudj repülni, vagy hogy erős légy. Mire elolvasod a mesét király leszel legalábbis helyesírásból. Jó szórakozást, Felség!”

Bosnyák Viktória harmadik könyve egészen más céllal készült, mint a korábbiak. Az írónő nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy kedves, szórakoztató történettel vezesse rá a 8 év körüli gyermekeket a „j” és az „ly” helyes alkalmazására. Nem titkolt szándéka, hogy némileg háttérbe szorítsa az évtizedek óta használt, mára kissé elavult Gőgös Gúnár Gedeon és folytatása, a Mosó Masa mosodája című köteteket, mindamellett, hogy nem vitatja azok nyelvtanító és helyesírás-fejlesztő érdemeit. A sirály a király? című könyvecske hemzseg a „j” és „ly” betűket tartalmazó szavaktól, mégsem tűnik erőltetettnek, sokkal inkább tiszteletreméltó fantáziáról és kreativitásról tesz tanúbizonyságot, miközben ide-oda szökellve, játékosan vezet végig a sirály királlyá választásának izgalmas történetén. Tagadhatatlan tény, hogy a szerző könnyed, játékos szavai tökéletes harmóniát alkotnak Facione Sarolta bájos rajzaival. A vékonyka könyvecske elsősorban oktatási céllal készült.

„Volt egyszer egy erdő. Vagyis nem csak volt, hanem van is. Se kerek, se szögletes, viszont, ami ennél sokkal fontosabb: lakályos. Az bizony. Helyenként sűrű, máshol ritkás. Mélyén kristálytiszta csermely csordogál. A csermely partján selymes fű közt ibolya búji meg. Ez ám a kellemes hely! - mondja, aki csak látja. S ha már ezt mondta, mindjárt le is telepedik. Így aztán igen színes társaság éldegél arrafelé, egymással békében. Lakik ott majom, juh, medve, gepárd, jávorszarvas, varangy, harkály, jaguár, üregi nyúl és gólya is, és olyan sokan mások, hogy azt fel sem tudom sorolni. Azt mondod, ez lehetetlen? Igazad van. A gólyacsalád csak a nyarat tölti ott, mert ősszel mindig rájuk jön a költözhetnék, s olyankor átteszik székheyüket egy afrikai lapályra. Nem erre gondoltál? Talán az ütött szöget a fejedbe, hogy a jávorszarvas északon, a jaguár viszont délen él? Éppen ezért különleges a mi erdőnk. Itt ellakhat minden állat, akinek ez az óhaja.”

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.08.27