479
Lázár Ervin: Manógyár
Szabó Szilvia ajánlata

lazar-ervin-manogyar„Neked vajon milyen manód van?” Lázár Ervin honosította meg nálunk a modern gyerekmeseírás hagyományait. Saját gyerekkorából, szülőhelyéből, Alsó-Rácegrespusztából táplálkozott műveinek írása, melynek során sosem akart gyereknyelven beszélni, megmaradt egy kissé szkeptikus, laza felnőttnek, olyannak, akiért a gyerekek rajongani tudnak.

Rengeteg meséjét dolgozták fel mesejáték és film formájában, ki ne ismerné Szörnyeteg Lajost, Ló Szerafint, Dömdödömöt, Mikkamakkát, Bruckner Szigfridet. Hiszen szinte mindenki járt a Négyszögletű kerek erdőben is. Aki pedig még nem, annak azonnal indulás a könyvtárba „kirándulni”!

Lázár Ervin egy másik csodálatos helye a Manógyár, ahol „az ég tündérszoknyakék”. Itt találkozhatunk Kaltzimnói Jeges Diderikkel, a fázóművésszel; megtudhatjuk, ki az a Duzma Dözmő, a földterhe burbók; és megismerhetjük Riz Tejbeget, a norgol óriást. Ők is Lázár Ervin meséinek különleges hősei, akik mindig hétköznapi valóságunk és a szárnyaló képzelet birodalmának varázslatos határvidékén élnek. Így azon is eltűnődhetünk, talán a sok besavanyodott felnőtt fantáziaadagját is Lázár Ervin kapta meg…


És hogy milyenek ezek a manók?
 
„- Ez azért van, mert süt a nap.
- Mi van azért?
- Hogy vigyori.
- Mert ha nem süt?
- Akkor ajaj. Meg hajaj. Mert csendes esőben mélabús manócskák születnek, viharban mérgesek, szélben érdesek, zivatarban kotnyelesek, éjjel titokzatosak, holdvilágoson bölcsek, viharoson rosszmájúak, akkor meg, amikor a Rohadtsarok felől jön a rossz idő, rontó-bontók.”

Kossuth Kiadó - Mojzer Kiadó gondozásában megjelent hangoskönyv Kerekes József előadásában még élvezhetőbbé válik, ahol 118 perces mesevilágban való kalandozásunkat csupán a lemezcsere szakítja meg.

Tartalom:
Első korong:
01. Csacsarkamese
02. A manógyár
03. A zöld lific
04. A soványító palacsinta
05. A Csomag
06. Sírós Frukk
07. Széllelbélelt
08. Zsiga föstő fest
09. Szervusz, Mufurc

Második korong:
01. Ríz Tejbeg, a norgol óriás
02. Tótágas
03. Lattipa és a Nap
04. A fázóművész
05. Kucika hercegnő
06. Duzma Dözmő, ködben
07. Az élet titka

Előadja: Kerekes József
Teljes játékidő: 118 perc
Formátum: 2 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.08.23