372
Joel H. Cohen: Hogyan veszítsünk el egy maratont – és érjünk mégis célba?
Polczer Adél ajánlata

joel-h-cohen-hogyan-veszitsunk-el-egy-maratont-es-erjunk-megis-celbaMit csináljon egy olyan fickó, aki saját bevallása szerint alkalmatlan a sportra, mégis imádja azt, aki elkötelezett versengő, kanadai és hobbi jégkorongjátékos, de nem gyors, hanem lusta hájpacni. Természetesen a legjobb választás részt venni a 2013-as New York-i maratonon, elveszíteni azt, és a 26782. helyen célba érni.

Az egyik legnépszerűbb tévés sorozat, a Simpson család egyik írója és producere, Joel H. Cohen 2012-ben döntött úgy, hogy megpróbálja a lehetetlent, minden sportos háttér nélkül teljesíti a maratoni távot. Az olvasó szerencséje, hogy Cohen a kitűzött célt elérte, és egy rendkívül szórakoztató könyvet írt az odavezető útról.

„A győzni akarás semmit sem jelent a felkészülés akarása nélkül” – idézi a szerző Juma Ikangaa-t, az 1989-es New York-i maraton győztesét. Szatirikus hangvételben, roppant élvezhetően, lépésről lépésre mutatja be a felkészülés gyötrelmes időszakát. Hogyan tisztázza egy olyan ember, aki hangsúlyozottan nem futásra született, a mikor, kivel, hol fussak kérdésre a válaszokat. Őszinte vallomás arról, hogyan nem vált futóbolonddá, nem a futás élvezete hajtotta előre, hanem az elégedettség érzése, hogy valamit elvégzett, eredménye kézzel fogható kilométerekben, kilókban.

Kertelés nélkül kiemeli a futóedzések során tapasztalt rossz dolgokat: a monotóniát, a hosszú kilométerek alatt érzett unalmat, a különböző lábujj-, boka-, combsérüléseket. Emellett számba veszi a fokozatos edzésprogram teljesítésével milyen pozitívumokat hozott életébe a futás: látványosan szabadult meg fölös kilóitól, nőtt az állóképessége, javult az egészségi állapota, testtartása. Részletesen beszámol a nagy versenyről, hogyan győzi le a fizikai és mentális kimerültséget, és ér célba büszkén négy és fél órán belül a New York-i maratonon, megelőzve Oprah Winfrey-t.

A humoros történetekkel tarkított, karikatúraszerűen illusztrált kötet minden kezdő és haladó futónak ajánlott olvasmány, őszinte kedvcsináló a futáshoz. A szerző a zárszóban kifejti, hogy problematikus a könyvcím, mivel mindenki, aki lefutja a maratoni távot, és a versenyben célba ér, csakis győztesnek érezheti magát.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.08.20