372
Leonardo da Vinci: Leonardo da Vinci meséi
Berente Erika ajánlata

leonardo-da-vinci-leonardo-da-vinci-meseiLeonardo da Vinci igazi reneszánsz ember volt. Ha sokoldalú, kreatív alkotóra kellene példát hoznunk, legtöbbünknek az ő neve ugrana be. Festőként, grafikusként, anatómusként, szobrászként, építészként, hadmérnökként is jelentőset alkotott. Kevesebben tudják azonban azt, hogy zeneműveket is komponált, mi több, irodalmárnak sem volt utolsó. Naplói mellett rengeteg egyéb művet is papírra vetett.

Kéziratos hagyatéka mintegy 7000 oldalt tett ki, amelynek egy része elkallódott. Meglepő módon szakirodalmi értekezések mellett aforizmákat, próféciákat, allegóriákat és meséket is alkotott. Utóbbiakból válogatott, rendezett kötetbe egy csokorra valót Gyulai Zsófia szerkesztő. Az igényes magyar fordítás Szálinger Balázs József Attila-díjas költő munkája.

A mesék témája, hangvétele Aesopus és La Fontaine meséire emlékeztetheti a hallgatót. A rövid, tömör tanmesék minden esetben örök érvényű mondanivalót hordoznak. Legyen a történet hőse egér, hangya, pók, papiros vagy éppen tűz, a csattanó a szerző bölcs tanácsait hordozza. Leonardo inti, figyelmezteti hallgatóságát öt évszázad távolából is. A kötetben szereplő meséket Für Anikó előadásában hallhatják.

Előadja: Für Anikó
Teljes játékidő: 32 perc
Formátum: 1 audio CD 


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.08.16