443
Édentől keletre
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

edentol-keletreElia Kazan Édentől keletre című filmje a világhírű Steinbeck-regény adaptácíója. Természetesen nem puszta feldolgozásról van szó, hanem egy epikus műforma szuggesztív drámai megjelenítéséről. Az alapkonfliktus a világirodalomból ismert domináns apa-szenvedő fiú kapcsolat, amely kiegészül a film metaforikus értelmezéséből eredendően egy Káin-Ábel komplexussá. A férfiúi háromszögtörténet (apa és két fia) a konzervatív amerikai értékeket képviseli.

Ebbe a világba nem fér be egy elvált vagy hűtlen anya, maximum prostituáltként. Az ezeréves értékek szentek és sérthetetlenek, a tradíciókat megtörőket kiközösítik. A film egyik alaptragédiája, hogy az önmagát erősnek és energikusnak valló apáról fokozatosan kiderül gyávasága, gyengesége és frusztrációja, de még így is uralni tudja gyermekeit.

James Dean alakítja Calt, az akaratos farmerfiút, aki hiába küzd keményfejű apja, Adam (Raymond Massey) szeretetéért. Az apa soha nem is titkolta az örök bajkeverő Cal előtt, hogy idősebbik fiát, a kiegyensúlyozott Aront (Dick Davalos) sokkal többre tartja. Az ikrek, Cal és Aaron nem hasonlítanak egymásra, olyanok, mint a tűz és a víz. Aaron idealista álmodozó, ő a jó fiú, Cal viszont a család fekete báránya, örökös lázadozó. Cal mindent megtesz azért, hogy elnyerje apja szeretetét...

Díjak:
Cannes (1955) Legjobb film: Elia Kazan
Oscar-díj (1956) Legjobb női mellékszereplő: Jo Van Fleet


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.08.09