416
Laura Greaves: Dolgozó kutyák
Kámán Dóra ajánlata

laura-greaves-dolgozo-kutyak„Ismerjék meg Molly Pollyt, a diabétesz-jelző kutyát, akinek az a dolga, hogy a nap huszonnégy órájában őrködjék két kis gazdája egészsége fölött; Bailey-t, a sirályügyi igazgatóhelyettest, aki távol tartja a szemtelen madarakat az Ausztrál Tengerészeti Múzeum értékes, régi hajóitól; és Daisyt, a collie-keveréket, aki egy másik kutya állandó segítője.” Laura Greaves hatalmas állatbarát, sőt a „bolond kutyás nő” becenevet is büszkén viseli.

Közel húsz éve számos újságban jelentek meg cikkei, a Dogs Life magazin szerkesztőjeként is tevékenykedett. A Gabo Kiadó elhozta nekünk új könyvét, melyben a világ legkülönösebb, legnehezebb, sokszor legveszélyesebb munkáit végző kutyusok történeteit találjuk.

A hétköznapokban a munkakutyák közül talán leggyakrabban vakvezető kutyával találkozunk, ezért a dolgozó kutyára a legtöbb embernek talán ők jutnak eszébe. Emiatt is kezdte a szerző Figo-val, a vakvezető kutyus történetével. Rengeteg tanulás után ezek az elkötelezett állatok segítenek a látássérült gazdiknak eligazodni a világban, segítenek átkelni a forgalmas utakon vagy leszállni egy tömött járműről, de emellett akár képesek gazdájukkal hegyet mászni is. Figo, a golden retriver erre született, ugyanis az Amerikai Vakvezető Kutya Alapítvány tenyésztőprogramjában jött a világra, hogy aztán kemény kiképző munka után gazdára találjon, akivel közös oktatáson is részt vesznek, hogy aztán boldogan váljanak társakká.

A kötetben számos megható történettel találkozunk, megismerjük például Molly Pollyt, aki rohamjelző és terápiás kutya, akinek nincs egyszerű dolga, ugyanis egy tízéves cukorbeteg ikerpárra kell vigyáznia a nap 24 órájában, és jeleznie kell. De amellett, hogy vigyáz a lányokra, a legjobb barátjukká, játszótársukká is vált. Többek között megismerkedünk delfinmegfigyelő-, pásztor- és terápiás kutyákkal, a határőrség munkáját segítő keresőkutyával, Indivel és egy igazán különleges agárral, Hollyval, aki az olvasási készség fejlesztésében tud segíteni. De ott a kis hős, Bailey sztorija, akinek az a dolga, hogy az Ausztrál Tengerészeti Múzeum hajóit megvédje attól, hogy a sirályok összepiszkítsák. Sokak szerint talán kevésbé hasznos munka is helyet kapott, mert olyan kutyus is szerepel a könyvben, akinek celebként az a dolga, hogy a közösségi médián követői napját bearanyozza.

A kötet minden története tanulságos, és számos olyan feladatot végeznek el ezek a tündéri állatok, amelyre csak kivételes tehetségű kutyák képesek. Állatbarátoknak, kutyatartóknak kötelező olvasmány.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.08.06