374
Szabó Magda: A pillanat: Creusais
Tolnai Gáborné ajánlata

szabo-magda-a-pillanat-creusaisA 70 éves Szabó Magda ezt a regényét saját nekrológjának nevezte. Valóban beleírta élete minden csalódását, veszteségét, 70 év élettapasztalatát. Nem rejti véka alá véleményét családról, nevelésről, szerelemről, házasságról, politikáról, háborúról. Mindezt szokatlan formában („eposzt írtam regényben”) és antik környezetbe helyezve tárja elénk. Vergilius Aeneis-ának Saboas által megírt változatában Aeneas helyett felesége, Creusa éli át a hős szerepében a kalandokat, sok iróniára, meglepő fordulatra adva lehetőséget.

A hangosregény utolsó fejezetében a mű keletkezéstörténetét is megismerhetjük, amely sok magyarázattal szolgál a regény mélységeinek megértéséhez. Ráckevei Anna művészi teljesítménye lenyűgöző, ahogy az antik formában rejlő lehetőségeket és a gyakran frivol, meghökkentő, nagyon is modern tartalmat egységes, szép előadásban összefogja.

„...mindig mindenért elszámoltat bennünket az utókor, hát arra ügyelj, hogy valami lélekre ható kapaszkodót mindig adj a rapszódoszoknak, amit a történészek ugyan egy perc alatt megcáfolnak majd, de mit számít az, ha az irodalom formáló ereje teljes szépségében érvényesül. Jól lépj Latinus király, mert téged kell szeretnie a világnak, nem az ellenfeleidet...”

Előadja: Ráckevei Anna
Teljes játékidő: 709 perc
Formátum: MP3

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.08.02