363
Marék Veronika, Tarbay Ede, Urbán Gyula: Centi és a Csicseri bolt
Máté Zsófia ajánlata

marek-tarbay-urban-centi-es-a-csicseri-bolt„Hatkezes” mű a Centi és a Csicseri bolt (régebbi kiadásban Centi) című meseregény, amely Marék Veronika, Urbán Gyula és Tarbay Ede, a három jól ismert gyerekkönyvíró összefogásával született. Közösen kitaláltak egy történetet, melynek főhőse Centi, azaz Krisztián Tamás, egy harmadik osztályos kisfiú. Ő a legalacsonyabb az osztályban, ezért nem kerül be a kosárlabda csapatba, ráadásul még csúfolják is emiatt.

A félárva kisfiú apukája a világot járja, a nagymamája meg folyton prédikál neki. Aztán Centivel fantasztikus dolgok történnek! Egyik nap az utcasarkon, ahol mindig befordul a térről, a régi vakablak helyén talál egy kis üzletet. És abban az üzletben egy színes, tarkabarka világot. A Csicseri boltban különös barátokra lel: megismerkedik Ciceróval, a százéves Kandúrral, Gusztikával, a szíriai aranyhörcsöggel, Barnabással, a mocsári teknőssel, Borbolyával, a mókussal, Rigolyával, a szarkával, Zénóval, a nyúllal, Tódorkával és Hümérkével, a gyíkocskákkal, Gyík asszonysággal, az anyukájukkal, Bobóval, az elefánttal és Munyóval, a majommal.

De feltűnik még Fregatt Ákos nyugalmazott sorhajókapitány, Julius Hrban, a világ legnagyobb feltalálója, Mili, aki Mátrameredeken lakik, egy hidro-aerodinamikus omnibusz. Itt vigasztalódik meg Centi, és innét indul nagy kalandokra, hogy erejét bebizonyítsa. Nem mindennapi történetekről szól ez a mese, melyek során nemcsak Csicseri apó kerül haza 25 év után, hanem Centi is megtapasztalja a barátság erejét.

Az új kiadásban Radnóti Blanka keltette életre Centit elragadó, színes képeivel, aki a kötet végén elfeledkezik rossz kedvéről. Sőt, talán még meg is nő egy picit?


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.07.23