351
Mindszenty szól
Polczer Adél ajánlata

mindszenty-szolMagyar Rádió és a Szent István Társulat 2012-ben, Mindszenty József bíboros születésének százhuszadik évfordulójára jelentette meg a hangoskönyvet. A rádió archívumából származó hangfelvételek első darabja 1947-ből való, az utolsó 1974-ből: ez a huszonöt év feleleveníti az esztergomi érseki beiktatást, a külföldi utazásokat, a Mindszenty ellen folytatott koncepciós pert, az 1956-os forradalom eseményeit, az amerikai nagykövetségbeli „fogság” időszakát, a kényszerű száműzetés alatti missziós útjait.

Az eredeti, archív felvételek hűen tükrözik bátor, szókimondó, sőt - mint VI. Pál pápa mondta róla halála után - rettenthetetlen jellemét. Minden megalkuvás nélkül védte népét; védte a hitet, az emberséget egy olyan korban, amikor történelmi erők pusztították az országot és a világot. A felvételek narrátora Bőzsöny Ferenc, aki abban az időben naponta hallható volt a Magyar Rádióban, többször ő maga vezette fel a hercegprímás beszédét.

„Devictus vincit” - „Legyőzetve győz”, ez a felirat olvasható a bíboros esztergomi sírján, akinek az egész élete példa az utókor számára: hogyan lehet a szeretet bátorságával, a hit elszántságával küzdeni. A hangoskönyvben hozzáférhetővé tett archív felvételek ezt a küzdelmet jelenítik meg, felidézik a mártírsorsú főpap alakját.

Előadja: Mindszenty József
Teljes játékidő: 116 perc
Formátum: 2 Audio CD

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.07.19