384
Stephen King: A sárkány szeme
Sebők Zsuzsanna ajánlata

stephen-king-a-sarkany-szemeStephen King, a horror nagymestere mindig okoz meglepetést. Nagy népszerűségnek örvend a Setét torony című sorozata, melynek világa sokakat megragadott. Most szeretnék ajánlani egy mesét a szerzőtől, mely a Setét torony univerzumában játszódik, de a története tőle különálló. Igen, valóban azt írtam, hogy egy mesét. A sárkány szeme úgy van megírva, mintha a szerző a lánya ágyán ülne, és folyamatosan mondaná a történetet. Sokszor éppen belemerülünk már a cselekménybe, mikor az író kis feszültségfokozás gyanánt vált pár szót a lányával.

Maga a történet nagy vonalakban: Egyszer régen, valamelyik másik világban, Delainben élt Roland király. Nem volt különösebben jelentős uralkodó, de béke és nyugalom honolt a birodalmában. Telt-múlt az idő, a király őszbe csavarodott, s bizony gondoskodnia kellett utódról. Nőül vett egy kedves, jólelkű ifjú nemes hölgyet, Sashát, akitől két fia született, Peter és Thomas. A fiúk cseperedtek, tanultak, elsajátították mindazt, amit a hercegeknek kell, hogy majdan az idősebbikből jó király váljon, és a fiatalabb mindenben támasza legyen.

Hanem ott élt az udvarban Roland fő tanácsadója, Flagg, a nagy hatalmú varázsló, maga a megtestesült gonosz. Ő bizony nem akarta, hogy béke és nyugalom legyen – feltett szándéka volt, hogy feldúlja a birodalmat, háborút és viszályt szítson, mert csak akkor érezte jól magát. Intrikált és ármánykodott, merényletet követett el a fiatal királyné ellen, rontást hozott az emberekre. Sasha halála után ő vette kezébe a hercegek nevelését. Peter határozott jellemű, daliás ifjúvá serdült, akire a kevésbé jó képességű, előnytelen külsejű Thomas mindig féltékeny volt. Ezt használja ki a sötét lelkű Flagg aljas terve megvalósításához: csapdát állít Peternek, eltávolítva ily módon az útból, s midőn majd a gyenge Thomas lesz a király, ő kedvére mozgathatja, mint egy bábot, és megvalósíthatja baljós álmát, a káoszt...

Az egész történet nagyon tanulságos. Rávilágít arra, hogy mennyit ér egy ember fejlődése során a nevelés, mennyi mindent tehetünk mi a gyermekeinkért. A két herceg példáján látjuk, mennyit segített nekik a jellemfejlődésük során, hogy volt legalább egy szülőjük, aki tényleg törődött velük, és mennyi eséllyel vág neki az életnek az, akivel nem törődnek, csupán a testi szükségleteit látják el.

Aki egy gyomorforgató horrorra vágyik, most csalódni fog. Ez a történet egy vérbeli fantasy, némi mesemotívummal gazdagítva. Ajánlom Stephen King és a fantasy műfaj rajongóinak egyaránt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.07.09