432
Bazi nagy francia lagzik
Szabados Éva ajánlata

bazi-nagy-francia-lagzikHa valaki olyan vígjátékot szeretne látni, ami az aktuális problémákra reagál, és mégsem kelt keserű szájízt, akkor a Bazi nagy francia lagzik című francia filmet jó szívvel ajánlom. Az alaphelyzetet már sokan feldolgozták, többek között a magyar címet is inspiráló Bazi nagy görög lagzi alkotói. Claude Verneuil (Christian Clavier) és felesége, Marie (Chantal Lauby) katolikus szellemben nevelték fel négy lányukat, ám egyre inkább arra gondolnak, hogy valamit elhibázhattak...

Mert az eladósorba kerülő ifjú hölgyek mind más-más vallású és etnikumú: szefárd zsidó, muszlim arab és kínai férjeket választanak. Már csak a legfiatalabb lányuk marad egyetlen reménységük. Amikor Laure bejelenti, hogy választottja katolikus és Charles-nak hívják, a szülők fellélegeznek. Az első találkozáskor azonban döbbenten veszik tudomásul, hogy leendő vőjük színes bőrű bevándorló, akinek a szülei Afrikában élnek. Itt aztán elszabadulnak az eddig elfojtott indulatok, méghozzá mindkét oldalon.

A film egyik legfőbb erénye, hogy pártatlan. Megmutatja, hogy nemcsak a jómódú francia családban vannak zsigeri előítéletek, de a lenézett sógorokban is, akik egymást csak Bruce Lee-nek, Kohnnak vagy Arafatnak csúfolják. A leendő afrikai örömapa sápadtarcúaknak nevezi a fehéreket, akik folyton ki akarják fosztani az ő népét.

Gogol híres mondata jut eszembe a remek szórakozást nyújtó alkotásról: „Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!” Hiszen, ahogy el is hangzik a filmben: mindenkiben van némi rasszizmus. A kérdés, hogy mégis sikerül-e megtalálni a közös hangot, felül lehet-e emelkedni a félelmeken, hogy együttműködés születhessen? Ahogy a vígjáték is példázza, a humornak kulcsszerepe lehet ebben.

A Verneuil család kicsiben leképezi a világban zajló folyamatokat. Ugyan túl egyszerűnek tűnhet a megoldás, de számtalan példa igazolja azoknak az alapvető emberi értéknek a hatóerejét, melyeket a vígjáték is kiemel. A szeretet valóban képes orvosolni sok feloldhatatlannak tűnő ellentétet. Ha minden szereplő hajlandó változni, és mindenki hozzátesz valamit az egészhez, akkor helyreállhat a „családi harmónia”.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.06.21