412
Hangszeres zene: Best of Bellydance - From Egypt, Lebanon, Arabia & Turkey
Juhászné Lukács Mária ajánlata

best-of-bellydanceMi is az a hastánc? Röviden elmondható, hogy a hastánc (más néven orientális tánc) a Mediterrán és Közép-Ázsia egyes vidékein hagyományos társasági és színpadi, szóló improvizációs tánc műfaj, amely líraian tolmácsolja a zenét, elsősorban finom és összetett törzs és kar/kézmozdulatokkal, visszafogottabb lépésekkel, szökdelésekkel és forgásokkal kiegészítve.

Az „orientális tánc“ elnevezést a mai köznyelvben a „hastánc“ szinonimájaként használják, és tulajdonképpen az arab „raqs sharqi“ („a kelet tánca“) kifejezés fordítása nyugati nyelvekre. Mind a két kifejezés eléggé új keletű. A hastánc szót a 19. században kezdték használni a nyugatiak, amikor először találkoztak a közel-keleti és észak-afrikai táncokkal: számukra szembetűnő jellegzetesség a törzs („has”) önálló mozgása volt. Az orientális tánc kifejezés a 20. század első felében kezdett elterjedni. Először Kairó és Libanon mulatóiban bemutatott, tradicionális táncokból kialakított modern revü-produkciókat nevezték így.

Hogy tulajdonképpen mit takarnak ezek a kifejezések, erről nincs egyetemesen érvényes vélemény. Bár az „orientális“ kifejezés általában keletit (távol-keletit is) jelent, az orientális tánc vonatkozásában általában Észak-Afrika, Kelet-mediterrán és a Közel-Kelet földrajzi területekre használják. Legszélesebb megfogalmazásban Irán és India is beletartozik.

A lemez egyedi hangzású hastánc zenéi élményt nyújtanak a táncműfaj kedvelőinek, de azoknak is, akik szeretik a keleti stílusú zenéket. Kellemes dallamai lelkünket simogatják, és táncra csábítanak. A dobok mindig is a lélekhez szólnak. A ritmus felidéz bennünk valamilyen ősi tudást, az emlékeinket, melyek a legintimebb érzéseinket is megindítják. A felvételeken a dobok hangjából felfokozott hangulat és a végtelen szabadság mámora árad. A lemez zenei anyaga nagyszerű élményt nyújt a táncolni vágyóknak és a dobritmusokat kedvelőknek egyaránt.

Tracklist:
01. Hossam Ramzy: Aziza
02. Ensemble Hüseyin Türkmenler: Dert Ortagim Benim
03. Emad Sayyah: Min Aboukra L’Ashiye
04. Hossam Ramzy: Ghannili Sheway Sheway
05 Aboud Abdel Al: Saiedeh - Happies
06. Bashir Abdel' Aal: Raksah Iskandarani
07. Emad Sayyah: Ma ’Zoufat al Bouzouk
08. Essam Rashad: Gazal
09. Hossam Ramzy: Sahara Groove
10. Ensemble Hüseyin Türkmenler: Söyleyin yildizlar sevgilim nerde
11. Emad Sayyah: Li Jamal Cleopatra
12. Hossam Ramzy: El Hayah Helwa

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.05.31