440
Mózes, a törvényhozó
Galambos Krisztina ajánlata

mozes-a-torvenyhozoMózes történetének 1975-ös feldolgozása Gianfranco de Bosio rendezésében készült. Az ószövetségi történet sokak számára ismert. Ramszesz fáraó parancsára valamennyi héber újszülöttet a Nílusba dobnak, mivel a fáraót megrémíti az éhínség elől menekülő nép nagysága. Az újszülött Mózest családja fűzfakosárba teszi, és - csodában bízva - a folyó hullámaira helyezi. Mózes csodával határos módon életben marad, és a fáraó meddő lánya sajátjaként neveli fel.

De a hercegként élő ifjú, rabszolgasorban sínylődő népe nyomorúságát látva, elhagyja a fényes királyi udvart, hogy népének sorsában osztozzon. Száműzetésbe vonul a Sinai pusztába, és egy öreg pásztor, Jethro táborában telepedik le. A pusztában menedéket találó Mózesnek megjelenik az Úr egy égő csipkebokor képében, és megbízza a feladattal, hogy vezesse ki népét Egyiptomból az Ígéret Földjére. A fáraó ez iránti tiltakozása miatt az országot érő tíz csapás, valamint a kivonulás közbeni Vörös-tenger szétválasztás természetesen szintén nem maradhatott ki a műből, csakúgy, mint a kőtáblákra vésett tízparancsolat és az aranyborjú imádása sem.

A film érdekessége, hogy a kor technikai lehetőségeinek megfelelően hogyan tudták megoldani a speciális effektusokat. A 282 perces alkotás elkészítésében olyan nevek vettek részt, mint a címszereplő Burt Lancester, a film zeneszerzője, Ennio Morricone vagy a forgatókönyvíró Anthony Burgess. Az Etalon Film Kft. 2012-ben adta ki a klasszikussá vált filmet.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.05.31