683
Rendezvény beszámoló: Love and Lemons - Az igaz szerelem receptje
Filmklub a Központi Könyvtárban

A svéd játékfilmet a Központi Könyvtár klubjában vetítették le az érdeklődőknek. A film tartalmáról néhány sorban:

Egy éttermi alkalmazotti felvétel a nyitókép, kíméletlen főnök, pörgés feszített munkatempó tárul fel a néző előtt. Egy csinos alkalmazott első lépéseit, elbocsátását, majd a családját ismerjük meg. Szülei összespórolt pénzüket utazásra szánnák, de még nem sejthetik, hogy a spórolt összeg máshol kerül befektetésre - egy baráti éttermi vállalkozás tőkehiányát lesz hivatott kipótolni. Az üzlet alakulása hullámzó, anyagi veszteség árnyéka, csőd veszélye fenyeget….

A helyzet nem rózsás, a lány magánéletét bonyolítja régi partneréhez való hűség, avagy egy új szerelemnek történő engedés. Lelkiismerete viaskodik Egykori partnere igazi parazita, aki kihasználja, mondhatni élősködik rajta A lány nehezen jut arra az elhatározásra, hogy kiadja a "művész" útját. Barátnője istápolja lelki világát, igyekszik elérni azt, hogy végleg zárja le a múltat és a jövőre irányítsa tekintetét.

A végén minden jóra fordul. Noha édesanyja váratlanul meghal, de recepthagyatéka kihúzza az ingoványból az üzletet. A zárókép az igazi szerelem beteljesülése, az egymásra találás öröme.

A film humorral fűszerezett, a cselekményvezetés fordulatossága nem engedi a figyelem lakadását, a kísérő zene különös élmény volt Ehhez járult a villózó színek világa, a nagyvárosi pezsgés remek érzékeltetése, a jellemábrázolások a színészi alakítások a helyzetkomikumok sokasága.

A nézők körében tetszést aratott az alkotás, egészséges kacagást váltott ki korosztálytól függetlenül.

Aki teheti, tekintse meg ezt a filmet Nem fog csalódni nem elvesztegetett idő ez a kilencvenkilenc perc.


Csiszár Antal