504
Rendezvény beszámoló: ''Ismeretlen ismerősök…'' – Városi portrék
Beszélgetés egy fifikus fizikussal

Május 13-án délután egy köztük élő „fifikus fizikussal” találkozhattak a gyárvárosiak. Az „Ismeretlen ismerősök...” című riportsorozat keretén belül Bajzát Zsuzsi rádiós személyiség Mészáros Péter fizikatanárral beszélgetett.

Rögtön a kérdezz-felelek elején megtudtuk, hogy Mészáros Péter családjában generációk óta sok pedagógus és lelkész található. Mondhatni a génjeiben hordozza a tehetséget, hogy közönség előtt állva megjelenjen, beszéljen. S ez, mint tudjuk a pedagóguslét alfája.

S hogy honnan ered a természettudományok iránti érdeklődés? Valószínűleg egész egyszerűen megőrizte gyermeki kíváncsiságát. Ez az érdeklődés aztán fókuszálódott: az érdekelte, hogy miképpen működik a világ – s a fizika tulajdonképpen erről szól. Mészáros Péter azon generáció tagja, aki a televízióban láthatta Öveges József fantasztikus ismeretterjesztő műsorait. Pályaválasztására minden bizonnyal nagy hatása volt ezeknek az adásoknak.

Bajzát Zsuzsi kérdésére válaszolva elmondta, hogy életének három meghatározó pontja van: a szűkebb és tágabb családja, Istenhite és az úgy nevezett „élményfizika”.
Jogász feleségével egy tizenéves nagylányt nevelnek szeretetben. Soha nem gondolta, hogy Gyárvárosban fognak élni. Lakáskereséskor eredendően kizárták ezt a városrészt, mégis úgy alakult, hogy itt vásároltak lakást, ami nagyon szerencsés döntésnek bizonyult. Az elmúlt évek alatt a kisvárosias környéknek köszönhetően sok-sok kedves ismerősre és barátra tettek szert.
Számára fizikusként is alapvetés az Istenhit. Családja mélyen hívő, édesapja lelkész, vallásukat szűkebb családjával együtt is gyakorolják, Péter presbiterként is szolgálja gyülekezetét.

S a harmadik fontos tényező az életében az élményfizika. Középiskolai tanárként is arra törekedett, hogy látványos kísérletek segítségével alátámassza az elméleti ismereteket, és így „fogyaszthatóbbá” tegye tantárgyát. A Krúdy Iskola oktatójaként kezdeményezte a Fizika Napja című nagyszabású programot. Innen egyenes út vezetett az akkor nyíló Mobilisbe, majd pár év múlva a mosonmagyaróvári Futurába. Jelenleg az Öveges-hagyaték feldolgozásán dolgozik, mert részese egy olyan projektek, ami egy interaktív kiállításon mutatná be a jeles előd életét és munkásságát. Ki lenne nála alkalmasabb a városban egy ilyen feladat megoldására?

Nehéz lenne elképzelni egy élményfizikussal való estet bemutatók és kísérletek nélkül. Nem is kellett fantáziánkra hagyatkoznunk. Néhány eszköz: egy porszívó, egy nylon zsák, egy műanyag bödön, egy műanyag cső stb. segítségével „fifikus fizikusként” máris számtalan fizikai jelenséget modellezett, s magyarázott meg. A pörgős, sok-sok humorral fűszerezett előadás vastapsot kapott a jelenlévők mindegyikétől, életkortól függetlenül.

Jó volt látni, hogy a közönség soraiban ott ült a következő fizikus nemzedék; azok a szakkörösök, akiket Péter bácsi már elvarázsolt…

Berente Erika