486
Blues: Janis Joplin - Janis Joplin's Greatest Hits
Galambos Krisztina ajánlata

janis-joplins-greatest-hitsJanis Joplin volt a legnagyobb bluesénekesnő, aki fehér létére olyan tökélyre fejlesztette a stílust, mint még fekete elődei sohasem. Későbbi jelmondatához híven - "élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon" - elszökött otthonról, ahol jól, de unalmasan élt átlagos családja körében. 1961-től 66-ig végigjárta az országot, alkalmi munkákból élt, egy ideig még egyetemre is járt.

1966-ban eljutott San Franciscóba, tagja lett a Big Brother And The Holding Company-nak. 1967-ben felléptek Monterey-ben. Itt tűnt ki különleges, rekedt blueshangjával, és ettől kezdve figyeltek fel rá igazán. Albumuk, a Cheap Thrills hatalmas siker lett. Az együttes sokat turnézott közösen a nyugati part legnagyobbjaival. Zenéjük alapzene, amelyben kiválóan ötvöződött a soul, a blues és a korai hard zene.

A népszerűség ellenére Joplin kivált az együttesből és önállóan próbálkozott tovább. Koncertjeit mindig jó hangulat jellemezte. Fellépésein gyakran tett nyárspolgár idegborzoló kijelentéseket. Az életmódjával együtt járó napi több mint egy üveg whisky és drogok - főleg heroin - 1970. október 4-én végleg elszólították a mikrofon mögül a 27 éves amerikai énekesnőt, aki éppen előtte nap énekelte szalagra élete utolsó számát, Kriss Kristofferson Me And Bobby McGee-jét. Másik nagy siker a felejthetetlen blues volt, a Mercedes Benz. Pályafutása alig négy évig tartott, mégis napjainkra legendává lett. Halála után megjelent válogatásalbumán olyan híres dalok szerepelnek mint például a Summertime, a Cry Baby vagy a Get It While You Can.

Tracklist:
01. Piece of My Heart
02. Summertime
03. Try (Just a Little Bit Harder)
04. Cry Baby
05. Me and Bobby McGee
06. Down on Me
07. Get It While You Can
08. Bye, Bye Baby
09. Move Over
10. Ball and Chain


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.05.03