736
Rendezvény beszámoló: Encián
A Makám a Kisfaludy Könyvtárban

A Makám május 8-án pótolta a korábban - betegség miatt - elmaradt lemezbemutató koncertjét. Az együttes rajongói hozzászoktak ahhoz, hogy a Makám „eleven anyag”, a csapat összetétele sokszor változik, új meg új tehetségek mutatkoznak be, majd köszönnek el. Új lemezek születnek, új tagokkal. Sík Sándor -Krulik Zoltán által megzenésített- verseinek tolmácsolására most ismét egy újszerű formáció állt össze: Bede Sári (ének), Boros Attila (basszusgitár), Gyulai Csaba (ütősök), Krulik Zoltán (ének, gitár) és Szabó Árpád (hegedű).

A koncert első felében az Encián című lemez dalaiból kapott ízelítőt a közönség. A vártnál talán borúsabb, sötétebb hangulatú darabok magyarázatához jó szolgálatot tettek a dalok közötti átkötő szövegek, amikből megtudhattuk, hogy e versek az első világháború idején születtek, amikor a szerző tábori papként szolgált. Ezek a dalok olyanok, amelyeket többször kell meghallgatni, sokszor meggondolni, aztán meg is kell szeretni, mert szívhez szólóak, szépek.

A Makám nagy múltú csapat, rutinos tagokkal, tudják jól, hogy törzsközönségük a régi, jól ismert számokat is hallani szeretné, ezért a műsor második részében ezekből adtak elő jó párat.

A különös, keleties hangzású dallamok, Bede Sári csodálatos hangja és különleges énektechnikája, a remek hangszerszólók elvarázsolták a közönséget. Még a legifjabbakat is, akik meglepő csöndben, teljesen bevonódva hallgatták a muzsikát.

A hangulat oldott volt, Krulik Zoltán az egyes számok között beszélt azok születéséről, mi több azok pannonhalmi, vagy győri vonatkozásáról is.

A Makám Győrben legközelebb nyáron, egyik gyermekeknek szóló műsorával fog jelentkezni.

B. E.