620
Lilikné Badacsonyi Márta: (Házi)asszony lesz a lányból…
Bedő Mónika ajánlata

lilikne-badacsonyi-marta-haziasszony-lesz-a-lanybolLilikné Badacsonyi Márta idős falubeli asszonyokat felkeresve több éven keresztül összegyűjtött és lejegyezett – és ezzel talán az utolsó órában megmentett – az 1900-as évekből Győrújbarátról számos néphagyományt, helyi étkezési szokást és receptet. Fél évtizedes gyűjtőmunka eredménye ez a monográfia, ahol a 20. század első felének helyi történelme is feltárul az olvasók előtt.

Hogyan is zajlott régen Barátin az aratás? Mi az a gornyadópogácsa? Olyan kérdések ezek, amelyekről az idősebb korosztály tagjai személyes élményeikből, a fiatalabbak családi beszélgetés alapján őriznek néhány töredéket.

„Az író az ételeket és életeket nem külön-külön ismerteti, hanem témáit ötvözi. ... Alapul a gyermek felnövekedésének fontos fázisait veszi, s a hétköznapi tevékenységek, az ünnepek, a (nagyanyától, anyától való) tanulás kapcsán olvashatunk egy-egy jellemző ételreceptet, ételsort.”

A szerző könyvén keresztül betekintést nyerhetünk a helyi családok életébe, melyek számos hagyományosnak tekinthető elemeket őriznek a gyerekneveléstől kezdődően a gazdálkodáson át az ünnepi alkalmakig bezárólag. Továbbá megismerhetjük a korabeli lakodalmas szokásokat, olvashatunk a nők pályaválasztási lehetőségeiről és a közösségi szórakozás formáiról.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.04.23