479
Hét nővér
Juhászné Lukács Mária ajánlata

het-noverA Hét nővér mindenképpen a 2017-es év legelgondolkodtatóbb filmjei közé sorolandó. Egy napjainkban is módfelett aktuális és kényes témát feszeget, ami nem más, mint a túlnépesedés. A jövőben vagyunk, ahol az imént említett probléma miatt fogytán vannak az erőforrások és minden más, ami a gondtalan létezéshez szükséges. A fenntartható jövő érdekében „egy gyermekes” népesedéspolitikát vezetnek be.

Az állam különleges megfigyelési hálózattal igyekszik betartatni a jogszabályt, s mindenkitől elveszik a többedik szülötteket. Aki megszegi a törvényt, annak második, harmadik (és így tovább) gyermekét a kormány állítása szerint hibernálják. Jelen disztópia fő karakterei hetes ikrek, akiket nagyapjuk, Terence Settman (Willem Dafoe) megment a hibernációtól, de létezésük árát kénytelenek megfizetni, és mind egy személyazonosságot felvenni. Elnevezésükben is igen kreatív volt a nagypapa, ugyanis mindannyian a hét valamelyik napjának nevét kapták. Mindannyiuk csak a nevük napján hagyhatja el a lakásukat, és bújhatnak Karen Settman bőrébe. 30 évig zökkenőmentesen folytatják ezt az életformát, ekkor azonban kiderül a titkuk, és elkezdődik a hajsza az életükért.

Az akciódús koprodukciót a norvég Tommy Wirkola rendezte, akinek eddigi legismertebb filmjeitől, a Náci zombik első és második részétől ez az alkotás annyiban tér el, hogy itt komédiának nyoma sincs. Semmilyen téren nincs finomkodás. Törnek a csontok, repkednek a fejlövések, és senki nincs biztonságban. A pörgés és a történetmesélés közti összhangot is sikerült megtalálni, így egyszerre feszült, izgalmas és csavaros a cselekmény.

Noomi Rapace (az ikreket alakítja) játékát mindenképp ki kell emelni, igazi kihívást jelentő feladat volt hét karaktert eljátszania, ráadásul ennyire jól. Egyszerre képes kemény, érzéki és drámai lenni. Központi karakter még a rideg politikus Nicolette Cayman, akit Glenn Close alakít hitelesen.

A filmben szereplő utcák és épületek nem hiába tűnhetnek a magyar nézőknek ismerősnek, hiszen a mozi nagy részét Bukarestben forgatták, ami néhol igencsak hasonlít fővárosunkra. A történet egyáltalán nem a megszokott hollywoodi struktúrára épül, ahol a jó győz, és a gonosz elbukik, ugyanis itt nehéz eldönteni, ki a jó és ki a rossz. Ami pedig a legijesztőbb az egészben, az, hogy mennyire keveset ér az élet, ha ilyen sok van belőle. Olyan könnyedséggel gyilkolják egymást az emberek, mintha csak legyeket csapkodnának. A jövő tényleg ezt tartogatná?


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.04.19