646
Géczy Nóra: Design: tér- és formakultúra - gondolatok térről, tárgyról, emberről
Szilvási Krisztián ajánlata

geczy-nora-designNapjainkban mind hangsúlyosabb szerepet kap az épített környezet, a tárgykultúra és annak minősége, s az, hogy mennyire érezzük jól magunkat egy adott térben és tárgyi világban. Életterünk kialakítása, az épített környezet, a tárgy- és formakultúra meghatározza az életminőségünket, befolyásolja közérzetünket, hangulatunkat. Nem mindegy, hogy mi ölel körbe bennünket: lesz-e lelke a tárgyaknak, kényelmesen be tudjuk-e lakni a terünket. Mitől jó a design? Mitől válnak működővé a tárgyak, miért szeretünk bizonyos formákat jobban, mint másokat? Mindezekre Géczy Nóra új kötete válaszolhat hatásosan.

„A tervezés felelősség. Ha húzunk egy szerkesztővonalat, annak súlya van. Szociális, morális, kulturális értelemben egyaránt. Amikor a megrendelők azt kérik tőlünk, hogy „csak rajzoljunk valamit”, talán végig sem gondolják, hogy milyen szerteágazó tevékenységet végez egy tervező. Meg kell ismernie magát az embert, a szükségleteit, tisztában kell lennie azzal, hogyan fejezhetjük ki önmagunkat a terek által, és hogyan módosíthatja lakókörnyezetünk az életünket. Akár rendkívüli érzelmek is kapcsolódhatnak egy-egy épülethez, hatással lehetnek viselkedésünkre, hangulatunkra, kommunikációnkra. A terekkel még hiedelmeket is kelthetünk, és ez már a tervezés kulturális felelőssége is.”

Géczi Nóra, a Széchenyi István Egyetem oktatójának tér- és formakultúra kötete, a Design: tér- és formakultúra – gondolatok térről, tárgyról, emberről mindenkihez szól, aki érdeklődően tekint a világra, gondolkodik, célja van, és azt meg is tudja fogalmazni. A szerző a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészti Intézetében (AMI) végzett építész-tervezőművészként, ott is doktorált, 2007 óta pedig a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének oktatója. Tíz éve tanítja a design című tárgyat. A 2019 tavaszán megjelent kötetben egy évtizednyi oktatói tapasztalat összegződik, részleteket emelve ki az előadásokból. A tantárgyhoz gyűjtött óriási mennyiségű ismerethalmazon túl pedig a hallgatókkal, pályatársakkal folytatott szakmai beszélgetések fejlődtek tovább, és testesültek meg az igényes kivitelű, fotókkal gazdagon illusztrált 250 oldalas kötetben.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.04.16