517
Noah Isenberg: Nekünk megmarad Casablanca
Galambos Krisztina ajánlata

noah-isenberg-nekunk-megmarad-casablancaCasablanca az örök klasszikus, a világ kedvenc szerelmes filmje. Umberto Eco mondta róla, hogy „nem egy film, hanem filmek, maga a mozi”. A cselekményben egyformán fontos szerepet kapott a politikai és a szerelmi szál, de elegendő ez a magyarázat az azóta is tartó töretlen sikerre? Nem hiszem, a Nekünk megmarad Casablanca egyrészt elmeséli a film készítésének történetét, de azt is igyekszik kideríteni, hogyan és miért él tovább kollektív tudatunkban. Noah Isenberg filmtörténész a bemutató 75. évfordulója kapcsán jelentette meg írását.

Két amerikai színdarabíró (Murray Burnett) ötletéből egy amerikai magyar, Kertész Mihály rendezte, és legalább tíz náció (köztük jó néhány a nácizmus elől menekülő európai) vett részt a film elkészítésében, hihetetlenül rövid idő alatt, 1942. május 25. és augusztus 3. között.

Sok híres dialógustöredék nem az írók ötletéből született. A forgatókönyvért Oscart kapott Julius J. Epstein, Philip G. Epstein és Howard Koch, de még évekig előfordultak időszakok, amikor azon vitatkoztak, hogy ki mennyivel járult hozzá a könyvhöz. Néhány emlékezetes mondat: „Fel a fejjel, kölyök!”; „Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete…”; „Nekünk mindig megmarad Párizs!”; „Játszd újra, Sam!”.

Az eredeti tervek szerint Ann Sheridan, Ronald Reagan és Dennis Morgan lettek volna a főszereplők, végül azonban Humphrey Bogart, Ingrid Bergman és Paul Henreid lett a befutó. A Casablanca előtt mindhármuk karrierje egészen másutt tartott. Bogart, aki ekkor negyvenkét éves volt és csaknem ötven filmben játszott, pályafutásának olyan pontjára ért, amikor fontossá vált számára, hogy többé ne gengsztert játsszon. Ingrid Bergman három éve érkezett Svédországból, huszonhét éves volt, és csupán néhány kisebb szerepet kapott. Paul Henreid is Európából érkezett, próbálta megtalálni a helyét a hollywoodi álomgyárban. A végeredmény: egy 178 cm magas kopaszodó amerikaiból szexszimbólum lett, egy fiatal svéd színésznő pedig a bemutató után évtizedekre megtestesítette az eleganciát és a tisztaságot.

A számos érdekességet tartalmazó könyv szórakoztató olvasmány lehet a film rajongóinak.

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.04.02