448
Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve
Nyerges Edina ajánlata

orban-zoltan-madarbaratok-konyveAz utóbbi időben számtalanszor előfordul, hogy olyan állatokkal találkozunk a városban, amelyek természetes élőhelye az erdő vagy a vízpart. A győriek számára nem okoz nagy meglepetést, ha a belvárosban sétáló vadkacsákat látnak, de találkozhattak már erdei fülesbaglyokkal is. Mivel az állatok természetes élettere zsugorodik, ezért ezek a találkozások egyre gyakoribbak lesznek. A Madárbarátok könyve azoknak nyújt segítséget, akik közelebbről szeretnék megismerni a velünk élő madarakat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2002-ben indította el a „Madárbarát kert” nevű programját azzal a céllal, hogy megmutassa az érdeklődőknek, milyen egyszerűen és olcsón is lehet a környezetünket a madarak számára ideálissá alakítani. Orbán Zoltán, a program vezetője, könyvében mindenre kiterjedően ad tanácsot ehhez, nem csak kerttulajdonosoknak. A szerző gondolt azokra is, akiknek erkélyük vagy esetleg csak egy ablakpárkányuk van, így ők sem maradnak ki az élményből.

Az első részből megtudhatjuk, hogy milyen növényeket érdemes ültetnünk, amelyek táplálékul és búvóhelyként szolgálhatnak a madaraknak. A második részben tanácsokat kapunk a madarak etetéséhez, külön figyelmet szentelve a téli etetésnek. A harmadik részben az odúkról, költőládákról és más hasonló eszközökről tudhatunk meg többet. A könyv segítségével és egy kis házi barkácsolással akár mi magunk is készíthetünk odút, amit aztán kihelyezhetünk a kertünkbe. A negyedik részben az itató és a porfürdő fontosságáról ír a szerző. Az ötödik rész a fecskék védelmével foglalkozik, hiszen az elmúlt években sajnos csökkent a magyarországi fecskepopuláció, amit részben emberi tevékenység okozott. A szerző tanácsait megfogadva segíthetjük a fecskeszaporulat növekedését. A hatodik részben a fehér gólyák védelméről olvashatunk. A könyv kitér még a kertben élő kisebb-nagyobb rovarokra és emlősökre, illetve tanácsokat ad a sérült vagy elárvult madarak ellátásához is. A könyv végén madárhatározót is találunk, amely segítségével felismerhetjük, beazonosíthatjuk környezetünk madárvilágát.

A színes képekkel illusztrált könyv segítségével közelebb hozhatjuk magunkhoz a természetet, és életre szóló élményekkel gazdagodhatunk.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.03.19