568
Mátyás Király és a kolozsvári bíró
Tolnai Gáborné ajánlata

matyas-kiraly-es-a-kolozsvari-biroA debreceni E.Z.S. Music kiadásában megjelent Mátyás király és a kolozsvári bíró című hangoskönyv a Legszebb mesék Mátyás királyról alcímet viseli. Hogy a CD-n található 4 népmese valóban a legszebb-e, azt nem az én tisztem eldönteni, de az biztos, hogy a legismertebbek közül való. Igaz rájuk, hogy egyik leghíresebb királyunkat igazságosnak mutatja be, s mint a népmesékben általában, győz bennük az igazság, az okosság, a bátorság.

Bennük az igazságos Mátyás rendre álruhát ölt, s úgy deríti ki, hogy mi a valóság országában, a hivatalos jelentéseknek nem nagyon hisz. Utánajár, hogy ki sanyargatja az ő népét (Mátyás király és a kolozsvári bíró). A gonoszság, a butaság mindig elnyeri méltó büntetését (Mátyás három lustája), az ész, a furfang és a bátorság pedig a jutalmát (Az okos lány). Rendre előfordul ezekben a mesékben az is, hogy a furfangos szegények diadalmaskodnak a butább gazdagokon (Mennyi a harminckettő?).

A nagyon rövid, mindössze 16 perces albumon 4 mese hangzik el a Csokonai Színház művészei, Dóka Andrea, Hajdú Péter és Jámbor József előadásában.

Tartalom:
01. Mátyás Király és a kolozsvári bíró
02. Mátyás három lustája
03. Az okos lány
04. Mennyi még a harminckettő?

Előadja: Dóka Andrea, Hajdú Péter, Jámbor József
Teljes játékidő: 16 perc
Formátum: 1 Audio CD

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.03.15