445
Jazz: Generation Django
Polczer Adél ajánlata

generation-djangoA kivételes képességű cigány dzessz-zenész Django Reinhardt előtt tiszteleg az album, melyet a gitáros születésének 100. évfordulójára jelentetett meg a francia Dreyfuss Jazz lemezkiadó. Django 1910-ben Belgiumban született Jean Baptiste Reinhardt néven, egy cigány-karaván tagjaként végigvándorolt Nyugat-Európán, zenebohócként fellépő édesapjának köszönhetően gyerekként beleszeretett a gitárzenébe.

Teljesen autodidakta módon, ösztönösen tanulta a zenét, iskolába sosem járt, a hangjegyeket nem ismerte, tulajdonképpen írni-olvasni alig tudott. De fantasztikus adottsággal rendelkezett, kortársai úgy emlékeznek rá, hogy hallás után bármit eljátszott, bármit tudott kísérni, mert csodálatos érzékkel bánt a zenei harmóniákkal, ösztönös gitárjátékával lenyűgözte zenésztársait, hallgatóságát.

Kerekes György írja Jazzportrék című könyvében, hogy az első európai jazzcsillag tűnt fel személyében, aki nemcsak Európában, de a jazz szülőhazájában, Amerikában is sikert sikerre halmozott. Új gitártípust honosított meg, az ún. mánus gitárt vagy cigánygitárt, amit eredetileg a Selmer cég gyártott az 1930-as évektől. Django tette igazán népszerűvé a hangszert, az általa teremtett új zenei stílus, a szinti szving elválaszthatatlan ettől a gitártípustól. Tizennyolc éves korában egy baleset következtében bal kezén használhatatlanná vált kisujja és gyűrűsujja, a sérülés ellenére virtuóz maradt gitárjátéka, köszönhetően annak, hogy sok gyakorlással speciális technikát fejlesztett ki magának.

Pályafutását életre szólóan meghatározta, hogy 1934-ben megismerkedett Stéphane Grappellivel, akivel megalakították a híres Quintette du Hot Club de France-t. A hegedű, cselló és a gitár mesterhármasa határozta meg a legendás zenekar hangzásvilágát, sorra készültek lemezeik, klubokban, kabarékban léptek fel, filmzenét írtak, külföldi meghívásoknak tettel eleget. A 2. világháború után több amerikai turnén vett részt a zenekarral, de szólóban is. Duke Ellingtonnal, Glenn Millerrel egy színpadon játszott, megérintette őt az akkor divatossá váló új zenei irányzat, a bebop is.

1953-ban agyvérzésben halt meg a Szajna partján fekvő samois-i otthonában. Rövid élete ellenére az a zenei hagyaték, amit az utókorra hagyott, felbecsülhetetlen. Ragyogó jazzgitáros volt, a mai napig az általa lerakott alapokból lehet kiindulni, fiatal rockgitárosok is tanulmányozzák technikáját.

A lemezválogatás főként Django Reinhardt szerzeményeiből szemezget, ill. az általa képviselt zene ihlette mai zenedarabokból, kiváló kortárs zenészek előadásában, maga Babik Reinhardt, a jazzgéniusz fia is gitározik az albumon.

Tracklist:
CD 1:
01. More
02. Daphné
03. Gipsy Swing
04. Time on My Hands
05. Bleu Citron
06. La Mer
07. Ferber Swing
08. Place du Tertre
09. Nubes (Nuages)
10. Blue Skies
11. Les Yeux Noirs
12. Danse Norvégienne
13. Minor Swing
CD 2:
01. Blues Clair
02. My Blue Heaven
03. Them There Eyes
04. Dînette
05. Montagne Ste Geneviève
06. Tears
07. Nuits de St Germain des Prés
08. Incertitudes
09. La Cigale et la Fourmi
10. Envie de Toi
11. Zurezat
12. Frédo
13. Jolie Coquine
14. Blues for Django and Stéphane


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.03.08