533
Rendezvény beszámoló: Könyvesbolt a tengerparton
Filmklub a Kisfaludy Könyvtárban

A remek filmdráma ragyogó színészekkel kelt életre a filmvásznon. Egy elhivatott bátor hölgy érkezik a vidéki városba. Florence Greennek eltökélt szándéka, hogy könyvesboltot nyit új lakhelyén. Ebből a célból megvásárol egy üresen álló öreg házat. A település, ahova érkezett, nem az irodalombarátok földje. Egy lakó szerint ő azért nem vesz könyvet a kezébe, mert fárasztja az olvasás: - "Elég a való élet". A nemes cél -a könyvek becsempészése a városkába- nem tetszik a helyi előkelőségeknek. Minden módon próbálják a meginduló vállalkozást ellehetetleníteni: konkurens üzlettel, olyan törvényjavaslat elfogadtatásával, mely lehetővé teszi a könyvesbolt (Öreg ház) „közérdekű kisajátítását”, de firtatják az épület biztonságosságát is.

A település különc lakója Edmund Brundisch, a visszahúzódó arisztokrata. Brundisch régóta nem mozdul ki a kastélyából, magánéletéről mindennemű pletykák keringenek. A könyvesbolt tulajdonosa -vevőkörét bővíteni akarván- felveszi vele a kapcsolatot. Először levélváltás formájában, majd nagy meglepetésre Brundisch meghívja. A társalgás a könyvekről áttevődik a könyvesbolt körüli hercehurcára. Brundisch megígéri, hogy latba veti rábeszélőképességét, közbenjár a nő érdekében. A férfi azonban egy vita hevében úgy felizgatja magát, hogy hazafelé szívrohamban meghal. Florence az utolsó pillanatig ellenáll, de a hatalommal szemben tehetetlen, elhagyja a várost, de tervéről nem mond le.

Jók és rosszak, segítők és gáncsoskodók állnak szemben a történet során. A mesékre jellemző végkifejlet során Florence és egy helybéli kislány között meleg emberi kapcsolat alakul ki. A korábban a könyvektől idegenkedő leánykát az utolsó filmkockákról jövendő könyvtáros vagy könyvesbolti eladóként látjuk viszont.

A film feltárja a társadalom farkastörvényeit, melyekkel szemben a kisember kiszolgáltatott Becsülendő Florence bátorsága, hogy próbál szembeszállni a hatalmasokkal. A küzdelemben, bár pillanatnyilag alulmaradt, de erkölcsileg diadalt arat.

 

Csiszár Antal