414
Emmanuel Dongala: A Bridgetower-szonáta
Polczer Adél ajánlata

emmanuel-dongala-a-bridgetower-szonataRitkán van lehetősége a magyar irodalomkedvelőknek afrikai szerzőktől bármit is olvasni. A kongói, francia nyelven író Emmanuel Dongala könyve ízig-vérig európai témát dolgoz fel afrikai főhősökkel. A Bridgetower-szonáta: Sonata mulattica című kötet alapsztorija: Beethoven és George Bridgetower, a fekete bőrű csodagyerek-hegedűvirtuóz találkozása, vagyis hogyan lett a német zeneszerző által komponált Bridgetower-szonátából Kreutzer-szonáta.

A regény írója, Dongala a kémiatudományok professzora, egyetemi tanár, a kongói polgárháború elől Párizsba és az Egyesült Államokba menekült a kilencvenes években. Már első regényét is kiadták magyarul 1981-ben (Kezünkben puska, zsebünkben költemény), a kilencvenes években Johnny Mad dog c. regényéből készült francia filmdráma, az Őrült Johnny egy afrikai törzsi háború idején hadakozó gyerekkatonák kegyetlen és kíméletlen életét mutatja be. 2017-ben jelent meg A Bridgetower-szonáta, amely 2018-ban megkapta a Montesquieu-díjat.

George Bridgetower 1789 elején hegedűvirtuóz-csodagyermekként érkezik Párizsba sok nyelvet beszélő, fekete bőrű apjával, Frederick de Augustus-szal. Ausztriából érkeznek, ahol az apa Esterházy Miklós komornyikjaként és tolmácsaként szolgált. Kivételes tehetségű kisfiát Haydn tanította a kismartoni kastélyban, és az apja – Mozart apjának példáját szem előtt tartva – koncertturnékat szervez fia számára a világhír és sok-sok pénz reményében. A sikeres hangversenyek nyomán bekerülnek a párizsi szalonokba és a felvilágosodás pezsgő szellemi életébe, de hamarosan kitör a forradalom, és nekik Londonba kell menekülniük, ott csatlakoznak a néger rabszolgaság eltörléséért küzdő mozgalomhoz.

Beethoven a Kreutzer-szonátát az akkor Európa-szerte ünnepelt mulatt hegedűvirtuóz, George Bridgetower számára komponálta, neki ajánlotta, és vele együtt mutatta be a bécsi közönségnek 1803-ban. Később a zeneszerző megharagudott Bridgetowerre, az ajánlást visszavonta, és helyébe a neves francia hegedűművészt, Rodolphe Kreutzert választotta, aki egyébként soha nem játszotta el a remekművet.

A regényben emberközelben találkozunk a kor számos ismert közéleti személyiségével, tudósával, zeneművészével, színes leírásokat találunk a helyszínekről, a korabeli Bécsről, Párizsról és Londonról. A magyar olvasó számára külön érdekesség, hogy George Bridgetower életét meghatározó alakként megjelenik benne Angelo Soliman, Péterfy Gergely A kitömött barbár című nagy sikerű regényének címszereplője is.

A különleges zeneregény olvasásához zenei aláfestésként ajánlom a Kreutzer-hegedű szonátát!


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.03.05