3433
Arizonai álmodozók
Tolnai Gáborné ajánlata

arizonai-almodozokAz Arizonai álmodozók 1991-ben forgatott, de csak 1993-ban bemutatott színes, francia-amerikai filmdráma. Emir Kusturica tragikomédiaként határozta meg a film műfaját, amely a rendező egyik legvitatottabb alkotása, ennek ellenére Magyarországon is kultuszfilmmé vált egy viszonylag szűk, de lelkes közönségréteg körében.

Axel (Johnny Deep) a New York-i halászati hatóság alkalmazottja, a kikötőben dolgozik. „Sokan azt hiszik, hogy csak a halakat számolom. De ez nem igaz. Én meghallgatom az álmaikat” – mondja, s ez sokat elárul róla. Nagybátyja, Leo (Jerry Lewis) esküvői tanúnak hívja meg, s rábeszéli, hogy lépjen be az autókereskedésébe eladónak, folytatva ezzel a családi hagyományt. Axel itt ismerkedik meg a kótyagós özvegyasszonnyal, Elaine-nel (Faye Dunaway) és mostohalányával Grace-szel (Lili Taylor). Ők szintén álmodozók: Elaine repülni szeretne, Grace pedig arról ábrándozik, hogy halála után teknősbékaként születik újjá. A két asszonyt végletes érzelmek kapcsolják össze: szeretet és gyűlölet szélsőségei között élik napjaikat. Alex Elaine hatása alá kerül: a szeretője lesz, és segít neki megépíteni a repülőgépet, amellyel az asszony végre megvalósíthatja a repülésről szóló álmait. Grace szintén vonzódik Axelhez, s a fiúnak hamarosan nemcsak anya és (mostoha)lánya, hanem a velük való kapcsolat és a nagybátyja által képviselt életforma között is választania kell…

A repülés témája szürrealista képekben – mint pl. a haldokló Leóval a Holdba repülő mentőkocsi – vonul végig a filmen. Az egész együtt az „amerikai álom” széthullásának képes ábrázolása.

Díjak:
- Ezüst Medve-díj, Emir Kusturica (rendező)
- Golden Camera 3000-díj, Vilco Filac (operatőr)


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.07.28