420
Pop: Plácido Domingo - Songs
Szilvási Krisztián ajánlata

placido-domingo-songsPlácido Domingo. Kell ennél többet mondani? Az 1941-ben született José Plácido Domingo Embil spanyol tenor (és karmester) a világ egyik legismertebb (opera)énekese, 139 különböző szereppel a háta mögött. 2013-ban jelent meg Songs című, pop műfajú dalokat tartalmazó albuma. Domingo 2011-ben kötött exkluzív szerződést a Sony Classic Labellel, talán nem is csoda, hogy a korongon helyet kapott felvételek a legelső olyan számai, amelyek klasszikus popdalokként hangzanak el (köztük azért már jól ismert szerzeményekkel együtt).

A zenei repertoár összesen több mint 70 év legnépszerűbb dallamait vonultatja fel 4 nyelven, amelyek elkészítéséhez Domingo nem kevés vendégelőadót hívott segítségül: Megan Hilty-vel a My Heart Will Go On duett verzióját adják elő közösen, angol nyelven; a fiatal francia slágergyáros, Zaz közreműködésével Jacques Brel klasszikusa, a Chanson des vieux amants csendül fel; Chris Bottival az 1940-es évekbeli mexikói Bésame mucho hallható; az eredetileg Shania Twain From This Moment On-ja a lemezen Susan Boyle közreműködésével szólal meg; a Cyndi Lauper-féle Time After Time-ot a jazz-énekes Harry Connick-kal duettben adják elő; a Canción para una reina és az Un uomo tra la folla című dalokat pedig kifejezetten Domingónak írták.

A filmek is óriási szereppel bírtak az album készítése során: Domingo és Katherine Jenkins duettben éneklik el a Moulin Rouge-ban felcsendülő Come What May című dalt. Emellett olyan híres mozikból is hallhatóak dalok, mint Charlie Chaplin Rivaldafénye, A keresztapa (Parla piú piano), valamint a Sous le ciel de Paris (Josh Groban-nal). A tenor latin gyökereire és hagyatékára irányítja a figyelmet a híres bossa nova The Girl from Ipanema és a spanyol nyelvű Celos. Különösen közel áll Domingo szívéhez az a duett, amelyet fiával, ifj. Plácido Domingóval énekel; a What a Wonderful World című dalról Domingo maga így nyilatkozott: „Van az a sor, amikor az ’I hear babies cry’-t énekeljük, ekkor a gyermekeim és az unokáim járnak a fejemben”. A tenor továbbá bevallotta, hogy a Songs elkészítése volt az egyik legnagyobb kihívás eddigi élete során: „Ezeket a dalokat olyan előadók tették ismertté, mint Frank Sinatra, Ella Fitzgerald vagy Louis Armstrong – persze mindenki el tudja énekelni őket otthon, a zuhany alatt. Az emberek azt hiszik, popdalokat énekelni könnyű. De kiállni velük a nyilvánosság elé, és különlegessé tenni őket, ez elképesztően izgalmas. Ezért szolgált nagy örömömre ennek a gyönyörű gyűjteménynek az elkészítése!” Most mondjam azt, hogy nekünk pedig ugyanolyan, ha nem még nagyobb öröm hallgatni őket?

Tracklist:
01. Cancion Para Una Reina
02. Sous Le Ciel de Paris
03. Time After Time
04. Un Uomo Tra La Folla
05. La Chanson des Vieux Amants
06. From This Moment On
07. Besame Mucho
08. Parla Piu Piano
09. Il Mio Cuore Va/My heart will go on
10. Eternally
11. Celos
12. Girl From Ipanema
13. Come What May
14. What A Wonderful World

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.02.15