497
Borbély József: Jogáért ki felkél - Szigethy Attila emlékezete
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

borbely-jozsef-jogaert-ki-felkelA kötetet a Magyar Nyugat Könyvkiadó adta ki Szombathelyen 2018-ban. Dr. Borbély Józsefet (Agyagosszergény, 1951-), a soproni egyetem nyugalmazott történész tanárát régóta foglalkoztatta a kapuvári születésű Szigethy Attila (1912–1957) személyisége, tragikus sorsa. Mintegy harmincévnyi kutatás eredményeként született meg a Jogáért ki felkél című kötet. A szerző személyes érintettségét mutatja, hogy 1990-ben ott volt Sopronkőhidán, a holttest exhumálásán, és ő búcsúztatta újratemetésén 1991-ben, Kapuváron.

Szigethy Attila a Rábaköz szülötteként, a harmincas-negyvenes évek népi mozgalmának sodrába került, a Nemzeti Parasztpárt részéről 1947-ben lett országgyűlési képviselő. 1950-től 1954-ig volt a megyei tanács elnökhelyettese. Később a Kistölgyfai Állami Gazdaság igazgatója lett, a forradalom kitörésekor ez volt a munkahelye.

1956. október 26-án lett a Győri Ideiglenes Nemzeti Tanács, majd a Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke. A győri forradalom vezetőjeként emberáldozat nélküli átmenetre törekedett, leszerelte a szélsőséges törekvéseket. 1957. május 6-án letartóztatták, augusztus 12-én harmadik öngyilkossági kísérletével vetett véget életének, kiugrott a győri katonai kórház második emeletéről.

A kötet emlékkönyv, szerzőjének az évtizedek során született írásait a kiadvány végén olvashatjuk. Szigethy Attila életrajzán kívül a kötet tartalmaz számos dokumentumot, a hajdani barátok, jó ismerősök, volt munkatársak, szemtanúk visszaemlékezéseit is. A személyes emlékek és az archív fényképek számos információt adnak a korabeli eseményekről, ezen túl megvilágítják Szigethy Attila emberi arcát, személyiségét is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.02.12