421
Bagossy László: A sötétben látó tündér
Hatvaniné Ragány Klára ajánlata

bagossy-laszlo-a-sotetben-lato-tunderA neves rendező, Bagossy László meséjében egy háromezer éves tündérhölgyet ismerhetünk meg, aki beavatja a gyermekeket a tündérek életébe. Kiderül, hogy tündérek csupán hetven évenként születnek, méghozzá oly módon, hogy a fiatal szerelmes tündérlány és tündérfiú megcsókolják egymást, s ekkor szappanbuborékok hullanak alá az égből, amelyben pici tündérek igyekeznek a szülők hajában és fülcimpájában megkapaszkodni. Később, amikor már nagyobbacskák, olyan nevet kapnak szüleiktől a tündérkék, amely az általuk birtokolt képességekre utalnak.

Így lett a történetet elbeszélő idős tündér neve a Sötétben Látó Tündér, aki egyebek mellett képes gondolatokat látni a sötétben. Az ő előadásában ismerhetjük meg Tökmag királyfit, aki képes volt elmenni a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének legsötétebb szegletébe egyetlen üveg lekvárért. Csakhogy ez a lekvár nem közönséges lekvár volt: az üvegben ugyanis lakott valaki...

A különleges „mesebeszéd”, amely sokat kölcsönöz a magyar népmesék motívumaiból, s amelyet Takács Mari illusztrációi tesznek még izgalmasabbá gyermekek és felnőttek számára is bátran ajánlható könyvben, A sötétben látó tündérben.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.02.12